Parlementsleden kunnen geheime F-16-rapporten inkijken: "bepaalde documenten staan gewoon online"

Kamerleden kunnen sinds 9 uur vanmorgen de audit­rapporten inkijken die gemaakt zijn over een mogelijke verlenging van de F-16-straaljagers. De rapporten zijn geheim, daarom mogen de parlementsleden geen kopieën maken en moeten ze zelfs hun gsm afgeven alvorens ze de documenten te zien krijgen. "Maar bepaalde rapporten in dit dossier staan gewoon online", zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen. "Opnieuw krijgt de belastingbetaler geen eerlijk debat."

SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen is de bewuste documenten gaan inkijken. "Ik zie geen enkele rechtsgeldige reden om de documenten geheim te houden", vertelt hij. "Bepaalde documenten dateren al van 2009 en kun je gewoon van het internet plukken. Opnieuw kunnen buitenstaanders, de belastingbetaler, geen kennis krijgen van de rapporten en is er geen transparantie. Wij willen dat alles op tafel komt."

Dit document van de Amerikaanse luchtmacht zou mee in de rapporten zitten. Het gaat over de berekening van de levensduur van straaljagers.

Volgens Van der Maelen "blijft de regering proberen om vervelende vragen te ontwijken". Het is een bijzonder technisch dossier "maar ook op heel wat politieke vragen hebben we nog steeds geen antwoord".  Uit de audits zou blijken dat er geen fouten gemaakt zijn bij het leger. "Maar waarom hebben bepaalde militairen informatie voor zichzelf gehouden?", vraagt Van der Maelen zich af.

"Premier Michel moet het beleid van de regering verdedigen in de Kamer"

"De premier heeft zich neerbuigend uitgelaten over de oppositie", aldus Van der Maelen. "Ik daag hem uit om het beleid van de regering te komen verdedigen in de Kamer, voor het oog van alle camera's."

Meest gelezen