Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Presidentsverkiezing Montenegro: Djukanovic al in eerste ronde verkozen tot president

De historische leider van Montenegro, Milo Djukanovic, heeft de presidentsverkiezingen in zijn land al in de eerste ronde gewonnen. Dat meldt zijn partij zondagavond. Djukanovic (56) trekt al bijna 30 jaar aan de politieke touwtjes in het land.
 

Milo "Djukanovic is de nieuwe president van Montenegro en er komt dus geen tweede ronde", verklaarde een verantwoordelijke van de Democratische Partij van Socialisten voor de partijzetel aan de pers.

Volgens de onafhankelijke ngo Centre for Election Monitoring (CEMI) kan Djukanovic rekenen op 53,9 procent van de stemmen en zijn grootste uitdager Mladen Bojanic op 33,4 procent. De overige zes kandidaten halen de dubbele cijfers niet. Bojanic gaf zijn nederlaag ondertussen ook al toe.

De 56-jarige Djukanovic was sinds 1991 zes keer premier en ook president van 1998 tot 2003. Als bondgenoot van het Westen leidde hij zijn land naar de onafhankelijkheid van Servië in 2005. Vorig jaar trad Montenegro onder zijn premierschap toe tot de NAVO.

Nadat hij zowat twee jaar geleden een stap opzij had gezet om zich op zijn privébedrijf te concentreren, bleef Djukanovic niettemin aan touwtjes van de macht trekken als leider van de Democratische Partij van Socialisten, die sinds 27 jaar onafgebroken Montenegro bestuurt.

Meest gelezen