Anne Delespaul op Twitter

PVDA-Antwerpen lanceert verkiezingsprogramma: "Betaalbaar wonen in leefbare wijken"

De Antwerpse afdeling van PVDA heeft haar verkiezingsprogramma voor 't stad gelanceerd. Volgens PVDA zet het huidige stadsbestuur te veel in op prestigeprojecten en moet de focus in de toekomst liggen op betaalbaar wonen. Alle wijken moeten voor PVDA eigen scholen, postkantoren en wijkgezondheidscentra hebben.

PVDA-Antwerpen klopt zichzelf op de borst: volgens de partij heeft ze vanuit de oppositie in Antwerpen veel kunnen verwezenlijken. De partij noemt zichzelf "oppositiekampioen". In hun 190 pagina's tellende programmaboek, dat ook online beschikbaar is, klinkt het dat ze "de loodproblematiek in Hoboken hoog op de agenda hebben gehouden" en voor transparantie hebben gezorgd.

Stad Antwerpen zet volgens PVDA te veel in op prestigeprojecten. Grote vastgoedprojecten als het MAS (Museum aan de Stroom) brengen nieuw leven in een wijk, maar dat resulteert vooral in dure appartementen die enkel rijke mensen kunnen betalen, klinkt het. Daarom wil PVDA inzetten op "leefbare wijken".

In een leefbare wijk zijn er voor de partij betaalbare woningen en moeten de inwoners van de wijk nooit lange trajecten afleggen om bij voorzieningen als scholen, gezondheidszorg of postkantoren te geraken.

Daarnaast komt PVDA met een uitgebreid plan om armoede te bestrijden. Elke wijk moet een wijkhuis hebben en het OCMW moet voor PVDA eindverantwoordelijke zijn voor het welzijn van alle inwoners op het grondgebied.

PVDA wil de stad ook klimaatneutraal maken, ook de haven moet binnen die doelstelling passen. De verkeersproblemen in Antwerpen wil PVDA oplossen met meer openbaar vervoer. Voor de partij mogen er ook geen grote projecten worden goedgekeurd zonder dat er "echte inspraak" is geweest van de burgers. 

Meest gelezen