Amateur-archeoloog René Schön poseert met een zilveren broche.

Hobby-archeologen ontdekken vikingschat uit tijd van legendarische koning Blauwtand op Duits eiland

Op het Duitse eiland Rügen hebben archeologen meer dan 500 munten en tientallen voorwerpen uit de vikingtijd bovengehaald. Een deel van de munten is gelinkt aan de legendarische Deense koning Harald Blauwtand. De archeologen gingen aan de slag op het terrein nadat twee hobbyisten met een metaaldetector een stuk zilver hadden gevonden.

De amateur-archeoloog René Schön en de 13-jarige scholier Luca Malaschnitschenko zijn in januari samen op pad met de metaaldetector. Ze kiezen de locatie bij het dorp Schaprode uit omdat er een omgeploegde grafheuvel ligt, waarrond ze hopen dat er waardevolle stukken te vinden zijn. Dat gebeurt ook, al hebben ze het niet meteen door.

De 13-jarige Luca stoot op wat hij denkt dat een stuk aluminiumafval is. Uit nader onderzoek thuis blijkt het dat het om zilver gaat (een deel van een zilveren munt om precies te zijn). De amateur-archeologen schakelen de bevoegde instanties in en die gaan aan de slag met een professioneel team om nog meer waardevolle voorwerpen boven te halen. Dat werk gebeurde in alle stilte tijdens de voorbije drie maanden.

Het resultaat is een schat met meer dan 500 munten, oorringen, amuletten, kettingen, broches, enzovoort.  Een deel van de munten dateren uit de periode van Harald Blauwtand (gestorven rond het jaar 987), koning van Denemarken en Noorwegen. Blauwtand maakte Denemarken tot één land en voerde belangrijke hervormingen door. Ook de introductie van het christendom in Denemarken wordt aan hem toegeschreven. Het draadloze bluetooth-systeem is naar de vorst genoemd.

"Ontdekking van mijn leven"

Het gaat om de grootste vondst van Blauwtand-munten in de regio. In 1872 en 1874 werd op het naburige eiland Hiddensee, enkele kilometers van deze vindplaats, een bekende goudschat gevonden die gelinkt wordt aan Harald Blauwtand. Mogelijk is er een verband tussen beide vondsten, zegt de hoofdarcheoloog die de opgravingen heeft geleid.

De oudste munten in de schat gaan terug tot het jaar 714, aldus een deskundige, de jongste werden geslagen vanaf 983. De schat zou wellicht begraven zijn op het einde van de jaren 80 van de 10e eeuw.

"Dit was de ontdekking van mijn leven", besluit Schön.

De locatie van het eiland Rügen:

Meest gelezen