Videospeler inladen...

Agent raakt zwaargewond door kogel tijdens schietoefening speciale eenheden

Tijdens een oefening van de speciale eenheden van de federale politie vorige week vrijdag in Tienen is een agent zwaargewond geraakt. Het gaat om een lid van de interventie-eenheid. De agent van 28 werd geraakt door een kogel. Hoe het schietincident precies kon gebeuren is nog niet duidelijk. De politievakbonden VSOA en NSPV vragen dringend overleg. Zowel het comité P als het parket van Leuven zijn een onderzoek gestart.

Vorige vrijdag vond op het domein Goetsenhoven in Tienen een oefening plaats van de speciale eenheden. De oefening maakte deel uit van de opleiding die de politiemensen voorbereiden op situaties waar ze in de realiteit ook mee te maken kunnen krijgen. 

Blijkbaar is een echte kogel in een patroon geraakt

Patrick Roijens van VSOA

Maar tijdens de oefening raakte een agent zeer zwaargewond doordat hij geraakt werd door een kogel.  Volgens de politievakbond VSOA was het niet de bedoeling dat er echte kogels werden gebruikt tijdens de oefening en ook de federale politie bevestigt dat. "In principe wordt er ofwel gewerkt met zogenaamde blue guns, nepwapens die geen echte munitie kunnen afvuren, ofwel met échte wapens die op voorhand worden gecontroleerd zodat er zich geen kogels meer in de lader of de loop bevinden", zegt Patrick Roijens van de politievakbond VSOA. "Blijkbaar is er een fout gebeurd bij een laderwissel, waarbij in plaats van een blanke patroon, die wel een knal maken maar waarbij geen kogel vertrekt, toch een echte kogel in een patroon is geraakt, waardoor de agent is verwond."

Het slachtoffer is een man van 28. Hij was even in levensgevaar. Het levensgevaar is nu geweken, maar de man is wel zwaargewond, aldus dep olitie. "Onze gedachten zijn bij onze collega waarvan we hopen dat hij snel beter wordt", zegt Peter De Waele van de federale politie.

De overheid moet toelichting geven over de omstandigheden van het ongeval

Patrick Roijens van VSOA

De federale politie laat ook weten dat ze de omstandigheden van het incident onderzoeken. De politievakbonden VSOA en NSPV vragen een dringend overleg over de kwestie. "We willen een samenkomst van het comité welzijn en preventie op het werk, waar de overheid toelichting moet komen geven over de omstandigheden van het ongeval. Want we spreken hier over een zwaar arbeidsongeval", zegt Patrick Roijens van VSOA. Binnen de twee weken zou er zo'n hoog overlegcomité moeten komen.

Het parket van Leuven is een opsporingsonderzoek gestart naar het incident. Er zijn onder meer een wetsdokter en een wapendeskundige aangesteld die moeten nagaan hoe het is kunnen gebeuren. Ook het comité P bekijkt de zaak. Vandaag werd al één betrokkene gehoord in de zaak. De komende dagen volgen er nog verhoren.

Meest gelezen