archiefbeeld
2015 Photothek

Fransen halen gsm-toestel dat stralingsnorm overschrijdt uit de rekken, hoe schadelijk is die straling?

In Frankrijk is recent een gsm-toestel uit de rekken gehaald, omdat het toestel de stralingsnorm overschreed. Zijn die normen wel streng genoeg? "Op korte en middellange termijn zien we niet veel negatieve effecten van gsm-straling", zegt stralingsexpert Guy Vandenbosch (KU Leuven) aan VRT NWS. "Dat wil niet zeggen dat het ook veilig is op lange termijn."

De Franse telecomoperator Orange haalde begin deze maand het toestel Hapi 30 uit de rekken. Zo'n 90.000 al verkochte toestellen worden teruggeroepen. Het gaat om een retro-aandoend klaptoestel zoals die in de jaren 2000 populair waren. Het toestel, dat overigens niet in België verkocht werd, wordt van de markt gehaald, omdat het volgens de Franse stralingswaakhond ANFR de stralingsnorm overschreed. Die ligt -net als bij ons trouwens- op 2 watt/kilogram. Het toestel in kwestie klokte af op 2,1 watt/kilogram.

"Die norm duidt op welk vermogen (watt) er per kilogram wordt geabsorbeerd in het menselijke lichaam", legt stralingsexpert Guy Vandenbosch uit die het vergelijkt met de straling die een magnetron gebruikt om eten of drinken op te warmen. "Met die straling wordt bijvoorbeeld in amper enkele minuten tijd een glas met melk aan het koken gebracht. Hetzelfde gebeurt met het menselijke lichaam als u belt: het warmt op."

Belangrijke nuance: een gsm-toestel geeft zelden die maximale straling. "Het volle vermogen wordt enkel gebruikt als de ontvangst erg slecht is of er naar een netwerk wordt gezocht", klinkt het. 

Veel rokers die rond hun 20e beginnen te roken, krijgen pas tegen hun 70e longkanker. Is hier iets gelijkaardigs aan de hand? Niemand kan het zeggen

Hoe schadelijk is al die straling en zijn onze normen wel streng genoeg? "Een goede vraag", zegt Vandenbosch. "Op korte en middellange termijn zien we niet veel negatieve effecten van gsm-straling." Volgens de expert is het nog te vroeg voor effecten op langere termijn, daarvoor bestaat de technologie nog niet lang genoeg.

"Dat wil niet zeggen dat het ook veilig is op lange termijn", onderstreept hij. "Veel rokers die rond hun 20e beginnen te roken, krijgen pas tegen hun 70e longkanker. Is hier iets gelijkaardigs aan de hand? Niemand kan het zeggen." Om die reden moet er volgens de expert steeds voorzichtig worden opgesprongen met de straling. "We moeten de straling zo laag mogelijk houden als technisch haalbaar."

Hou zoveel mogelijk afstand tussen de bron van de straling en datgene wat je niet wilt dat in aanraking komt met die straling

Wat de normen betreft is ons land volgens hem overigens goed bezig. "We zijn veel strenger dan bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft", klinkt het. "De kern blijft: hou zoveel mogelijk afstand tussen de bron van de straling en datgene wat je niet wilt dat in aanraking komt met die straling." Zo is het dus veiliger om met een vast toestel te bellen of om met de gsm steeds handsfree te telefoneren.

Enkele maanden geleden was Vandenbosch te gast over gsm-straling bij de Universiteit van Vlaanderen. U kunt dat fragment hieronder herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen