Videospeler inladen...

Tabakstop surft mee op de golf van nieuwe technologie

Meer en meer mensen zoeken contact met Tabakstop via de website en sociale media. Dat blijkt uit het jaarverslag van Tabakstop, de hulpdienst van de Stichting Tegen Kanker voor wie wil stoppen met roken. Bijna 18.300 mensen belden of mailden vorig jaar naar Tabakstop.

Tabakstop is de rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker. Via het gratis nummer 0800 111 00 kan iedereen die wil stoppen een team professionele tabakologen bereiken. Dit team beantwoordt alle vragen over stoppen met roken en biedt ook telefonische coaching aan voor iedereen die wil stoppen. In 2017 had Tabakstop 18.303 contacten via haar klassieke dienstverlening (permanentie, telefonische coaching, vragen per e-mail). Dat is een lichte stijging tegenover 2016 (18.235).

Tabakstop surft mee op de golf van nieuwe technologie

In 2017 was er een opvallende stijging van de contacten via diensten op basis van moderne technologieën (website, Facebook, app). 322.594 unieke bezoekers surften naar www.tabakstop.be en www.tabacstop.be. Dat is 15% meer dan in 2016. Op de site vinden surfers info over stoppen met roken en deze wordt regelmatig aangevuld met nieuwe info.

Een online community die elkaar helpt stoppen

Ook de Facebook pagina’s van Tabakstop kenden heel wat succes in 2017, met 6.107 nieuwe volgers. Het doel van deze pagina’s is het samenbrengen van een community van rokers en ex-rokers, zodat ze elkaar kunnen aansporen en steunen. Tabakologen delen er ook wetenschappelijk onderbouwde informatie en verzorgen het dagelijkse beheer van de pagina. Ze beantwoordden er tevens 227 berichten via Facebook Messenger.

Jonge mensen gaan meer en meer het internet gebruiken om snel informatie te vinden

Christine Plets, senior tabakoloog Stichting Tegen Kanker

"Het succes van online diensten is logisch", zegt Christine Plets senior tabakoloog van de Stichting Tegen Kanker. "Jonge mensen gaan meer en meer het internet gebruiken om snel informatie te vinden".

Ook het permanent toegankelijke internet is een pluspunt. Via de telefoon is Tabakstop maar bereikbaar tussen 15 en 19 uur.

Een nieuwe gratis app in 2018

In 2017 kreeg de app “Tabak-stop” 6.400 nieuwe inschrijvingen. Met het oog op de nieuwe normen wat betreft de veiligheid van online gegevens en op het grote potentieel van applicaties bij rookstophulp, zal Tabakstop dit jaar een nieuwe applicatie lanceren. De lancering is voorzien voor september 2018.

Meest gelezen