Twee gevangenisdirecteurs vrijgesproken voor onopzettelijke doding gedetineerde

De rechtbank van Turnhout heeft twee gevangenisdirecteurs vrijgesproken. Zij stonden terecht op beschuldiging van onopzettelijke doding omdat ze de zelfdoding van een verdachte in de gevangenis niet hadden kunnen voorkomen. 

Dave V. verbleef in mei 2015 in de gevangenis van Turnhout. Hij zat daar in voorlopige hechtenis. De man werd beschuldigd van moord op zijn echtgenote. Omdat hij eerder al een zelfmoordpoging had ondernomen, werd hij in zijn cel bijzonder bewaakt. Desondanks slaagde de man erin om in de nacht van 2 op 3 juli 2015 zichzelf van het leven te beroven. 

Uit het onderzoek bleek dat de cipiers de opdracht van bijzondere bewaking niet behoorlijk uitvoerden. In principe moest hij om het kwartier gecontroleerd worden, maar dat gebeurde niet.   

De ouders van de overleden gedetineerde begrepen niet dat ondanks het risico - hun zoon vertoonde suïcidegedrag -,  en ondanks de bijzondere bewaking, de zelfdoding niet voorkomen kon worden. Zij dienden een klacht in met burgerlijke partijstelling en dat onderzoek resulteerde dus in de zaak tegen de twee gevangenisdirecteurs die vervolgd werden voor onopzettelijke doding. In eerste instantie werden ook vijf cipiers vervolgd, maar zij werden eerder buiten vervolging gesteld.  

De correctionele rechtbank van Turnhout sprak de twee directeurs vandaag volledig vrij. 

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen