Bevrijde schoolmeisjes Chibok
AFP or Licensors

Unicef: “Boko Haram ontvoerde meer dan 1.000 kinderen in Nigeria"

De jihadisten van Boko Haram in Nigeria hebben sinds 2013 meer dan duizend kinderen ontvoerd. Dat maakte het VN-kinderrechtenfonds Unicef bekend. Dit weekend vier jaar geleden werden meer dan 270 schoolmeisjes ontvoerd in Chibok in het noorden van Nigeria. Meer dan 100 meisjes zijn nog steeds niet bevrijd.

"Sinds 2013 zijn meer dan duizend kinderen ontvoerd door Boko Haram in het noordoosten van Nigeria, daaronder bevinden zich de 276 meisjes die in 2014 in Chibok zijn ontvoerd", meldt Unicef. "Deze herhaaldelijke aanvallen op kinderen, op scholen, zijn onvoorstelbaar", aldus Mohamed Malick Fall, een verantwoordelijke van Unicef in Nigeria.

Scholen zijn vaak het doelwit van de jihadistische groep. Volgens Unicef zijn minstens 2.295 leraren gedood en meer dan 1.400 scholen vernield door Boko Haram.

Nigeria : “Onderhandelingen met Boko Haram uitgesteld”

Dit weekend was het exact vier jaar geleden dat er 276 schoolmeisjes van een internaat in Chibok, in de staat Borno, werden ontvoerd. Een aantal meisjes konden vorig jaar bevrijd worden na onderhandelingen met de Nigeriaanse regering, maar meer dan 100 meisjes leven nog steeds in gevangenschap.

De president van Nigeria, Muhammadu Buhari, liet weten dat een onenigheid met Boko Haram zorgt voor uitstel van de vrijlating van de Chibok-meisjes.

We weten dat dit niet het nieuws is dat je als ouder willen horen na vier jaren wachten, maar we willen zo eerlijk mogelijk zijn

President Muhammadu Buhari

“Helaas hebben de onderhandelingen tussen de regering en Boko Haram onverwachte tegenval gekend, vooral door een gebrek aan overeenkomst tussen de ontvoerders onderling, wiens interne meningsverschillen hebben geleid tot een onenigheid over de uitkomst van de gesprekken”, aldus Buhari.
Buhari zei verder dat de regering nog steeds haar best doet om de resterende Chibok-meisjes van hun ontvoerders te bevrijden.

“De terugkeer van de meer dan 100 schoolmeisjes uit Dapchi, die ook door Boko Haram werden ontvoerd, zouden de ouders in Chibok moet geruststellen dat hun dochters ook naar huis zullen terugkeren”, zei Buhari nog.

"We weten dat dit niet het nieuws is dat je als ouder willen horen na vier jaren wachten, maar we willen zo eerlijk mogelijk zijn.” Buhari sloot af met “deze regering geeft niet op”.

(Lees verder onder foto)

Schoolmeisje Dapchi

Nog steeds dodelijke aanslagen door Boko Haram

Dit jaar in februari ontvoerde de groep 111 schoolmeisjes in Dapchi. Het merendeel is bevrijd, maar de kidnapping bracht het drama van Chibok opnieuw in de herinnering. 

Sinds President Buhari in 2015 aan de macht kwam, voert hij een strijd tegen de jihadistische groepering. Maar zelfs verzwakt slaagt Boko Haram er nog in erg dodelijke aanslagen te plegen tegen burgers.

 Boko Haram voert al sinds 2009 strijd in het noordoosten van Nigeria, waar het een kalifaat wil oprichten. Daarbij werden al meer dan 20.000 dodelijke slachtoffers gemaakt. Ook zijn 2,6 miljoen mensen ontheemd.

Video toont ontvoerde schoolmeisjes uit Chikok, januari 2018

Meest gelezen