Vier agenten gedood in Nigeria bij gewapende aanval

In de Nigeriaanse staat Benue, in het centrum van het land, zijn minstens vier agenten omgekomen bij een aanval door gewapende mannen. De regio is het toneel van een gewelddadige territoriumstrijd tussen boeren en nomaden, die sinds januari al aan honderden mensen het leven heeft gekost.

De agenten werden aangevallen in de plaats Anyibe, in het lokale bestuursgebied Logo. De gevechten duurden heel de nacht, waarna de aanvallers op de vlucht sloegen. "Er is versterking, onder meer in de lucht, ingezet om de moordenaars te achtervolgen", zegt politiewoordvoerder Moses Yamu.

Elders in Benue, in het dorp Yobo in het lokale bestuursgebied Guma, slaagden soldaten er wel in om een aanval door een twintig- tot dertigtal gewapende mannen af te slaan. Daarbij werden vier aanvallers gedood.

Volgens luitenant-kolonel Paul Hemba, veiligheidsadviseur van de staat Benue, zijn de aanvallers "huurlingen" die worden ingezet om onrust te zaaien in de landbouwgemeenschappen. In die context is er al een tijdje een territoriumstrijd aan de gang tussen sedentaire landbouwers en nomadische veehouders, die met hun kuddes boerderijen vernielen. Sinds het begin van het jaar werden door het conflict al ruim 175.000 mensen, onder wie 80.000 kinderen, verdreven uit hun huizen in Benue. Ze leven nu hoofdzakelijk in vluchtelingenkampen.

Meest gelezen