imago/Seeliger

Vittorio Taviani overleden, regisseur van "Padre Padrone"

In Rome is een van beide broers Taviani overleden; ze regisseerden samen tot op hoge leeftijd meesterwerken van de Italiaanse cinema. Vittorio overleed op zijn 88ste.

 De Taviani's maakten sociaal geëngageerde films, met een poëtische en literaire inslag. 

Vittorio Taviani werkte samen met zijn twee jaar jongere broer Paolo. Ze maakten naam met “Padre Padrone”, de film die in 1977 de Gouden Palm in Cannes kreeg. Het is het verhaal van een herdersjongen die zich aan zijn gewelddadige vader ontworstelt. 

Andere succesvolle films waren “La notte di San Lorenzo”, een oorlogsverhaal uit 1982 , “Kaos” uit 1984, de verfilming van enkele novelles van Luigi Pirandello en "Good morning Babylon" uit 1987. 

Carrièreprijs op Filmfest Gent

Op hoge leeftijd draaiden ze ook “Cesare deve morire” over de opvoering van het toneelstuk over Caesar in een gevangenis. Ze vonden het belangrijk om te laten zien "dat gedetineerden ménsen blijven". Vittorio en Paolo Taviani kregen er in 2012 de Gouden Beer van Berlijn voor en in hetzelfde jaar op Filmfest Gent een Lifetime Achievement Award. 

In 2017 regisseerde Paolo alleen nog “Una questione privata”, omdat Vittorio al te ziek was. Het grootste deel van hun leven werkten ze als onafscheidelijk duo. Naar eigen zeggen maakten ze enkel ruzie "als ze tennisten".

De Taviani-broers maakten in het begin van hun loopbaan ook documentaires, onder meer “L’Italia non è un paese povero”, samen met de bekende Nederlandse docufilmer Joris Ivens.

Meest gelezen