Video player inladen...

Waarom naar Lourdes gaan als er in Vlaanderen 650 replica's van de grot zijn?

De  maand mei is de maand van de maagd Maria. En die is overal aanwezig, letterlijk. Ook in Vlaanderen organiseren christenen deze maand speciale evenementen voor de heilige vrouw, of trekken ze op bedevaart. Want waarom naar Lourdes gaan als er 650 replica's in Vlaanderen zijn?

Het bekende lied "Waar men gaat langs Vlaamse wegen, oude hoeve, huis of tronk, komt men U, Maria, tegen", klopt letterlijk. Welke Vlaamse stad of gemeente u ook doorkruist, Maria is overal. Marialiefhebber Bernard Lefebvre brengt de vele Lourdesgrotten al jaren in kaart en de teller staat voorlopig op 650. Hij is dan ook een echte expert. Die echte Mariahype ligt al een tijdje achter ons, maar hoe is die hype er ooit gekomen?

Nadruk lag op mannen

"Mei staat symbool voor het ontluiken van de natuur, een nieuw begin na een lange winter. Dat nieuwe begin linkt men vaak aan een vrouwelijk principe", legt Lefebvre uit. "Reeds in de Romeinse tijd werden vruchtbaarheidscultussen georganiseerd ter ere van godinnen. Die cultussen verdwenen met de komst van het joden- en christendom waar de nadruk meer kwam te liggen op Jahweh voor de joden en Jezus Christus voor de christenen."

Tot in de 19e eeuw de vrouwelijke figuur weer meer op de voorgrond trad. "De mensen hadden nood aan een goddelijk figuur waar ze meer mee vertrouwd waren. En dat was voor velen een vrouw. In Maria zagen ze die vertrouwenspersoon, iemand bij wie ze terecht konden om hun hart te luchten", aldus Lefebvre.

AFP or licensors

Grotten schieten als paddenstoelen uit de grond

De Mariadevotie was een feit en werd nog meer versterkt met de "verschijningen" van Maria aan kinderen en de daarop volgende miraculeuze genezingen. Denk maar aan Bernadette uit Lourdes. Op 14-jarige leeftijd ging het meisje hout sprokkelen en zag ze plots boven zich de verschijning van een in het wit geklede dame. Enkele maanden later ontmoette Bernadette haar opnieuw, en de verschijning stelde zich voor als Maria. Velen geloofden de 14-jarige Bernadette niet, maar toch kreeg de plaats een bovennatuurlijk karakter. 

Lourdes ontpopte zich tot hét centrum van de Mariaverering. Veel Vlamingen gaan er nog altijd bidden, maar Lourdes is ver en duur. Bijgevolg schoten replica's van de Lourdesgrot als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het interbellum was de rage zo groot dat firma's er zich in specialiseerden.

Ik was ziek, tot Maria me zei dat het zou goedkomen. Ik dank haar er nog elke dag voor.

Daniël - Marialiefhebber

De ene verdwijnt, de andere herrijst

Tijdens de Mariamaand vinden speciale vieringen plaats bij de grotten en heel wat bedevaarders gaan er op bezoek. De Moeder van Jezus is nog steeds populair, ook al is ze niet meer de prima donna die ze vroeger was. Daniël Basleer bezoekt Maria nog geregeld in Maldegem. Voor hem is zij de vrouw die hem deed genezen. "Ik heb meer dan tien verschillende Mariabeeldjes in huis, en ik bewonder de dame heel erg. Ik was ziek, tot Maria me zei dat het zou goedkomen. En het kwam goed. Ik dank haar er nog iedere dag voor!"

"Vele grotten verdwijnen omdat ze te bouwvallig zijn of plaats moeten maken voor een nieuwbouw", vertelt Bernard Lefebvre. "Andere worden dan weer gerenoveerd en beschouwd als cultureel erfgoed. Over het algemeen hebben de meeste het wel overleefd." Ook de Mariagrot van Houthulst, waar dagelijks nog vele mensen naartoe gaan. Onder hen ook Jules Feys en Odette Cornette. "Voor ons is de Lourdesgrot bezoeken een leuk dagje uit. We bezoeken Maria, daarna maken we nog een wandeling en zoeken we een terrasje op." 

Elke stad of gemeente heeft zijn eigen charmante Mariagrot. We selecteerden 9 verschillende grotten voor u.

Video player inladen...

Meest gelezen