Videospeler inladen...

Kendrick Lamar, Washington Post en New York Times winnen Pulitzerprijzen

The New York Times en het reportagemagazine The New Yorker hebben een Pulitzerprijs gewonnen voor hun berichtgeving over producer Harvey Weinstein. Er zijn Pulitzers in verschillende categorieën, maar enkele van de belangrijkste prijzen gaan naar media waarmee president Trump niet meteen goede betrekkingen onderhoudt. 

The New York Times, The Washington Post en Reuters kaapten enkele trofeeën weg. Ze worden bekroond voor hun verslaggeving over de banden tussen Trump en Rusland, en de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. De prijzen werden uitgereikt aan de universiteit van Colombia.  

Kendrick Lamar heeft prijs

Eerst een opvallende prijs. Rapper Kendrick Lamar won een Pulitzer voor zijn cd "Damn" van vorig jaar. Hij is de eerste niet-klassieke of jazzmuzikant die een Pulitzer wegkaapt.

Volgens de jury slaagt Lamar erin om de complexiteit van de Afro-Amerikaanse cultuur te vatten in zijn beklijvende concerten, zijn krachtige teksten en zijn originele mix van hiphop met andere genres. De 30-jarige Lamar is een van de meest invloedrijke figuren bij jongeren.   

Fake prijzen voor nepnieuws?

De twee belangrijkste Amerikaanse kranten winnen prijzen voor hun verslaggeving over lopende onderzoeken naar Russische beïnvloeding van de verkiezing van Trump in november 2016. Het speurwerk van speciaal onderzoeker Robert Mueller naar de affaire is een gevolg van een hele reeks artikels in The New York Times en The Washington Post.

Trump noemt dat onderzoek een heksenjacht. The New York Times  kreeg, samen met het tijdschrift The New Yorker, ook een bekroning voor de onthullingen over het seksueel misbruik door filmproducent Harvey Weinstein en de #metoo.  Het Britse persagentschap Reuters werd bekroond voor reportages over de doodseskaders van de Filipijnse president Duterte.  

De Nobelprijs van de media

De Pulitzerprijzen bestaan meer dan 100 jaar. De eerste ging naar een verslag over de schipbreuk van de Lusitania die getorpedeerd was door een Duitse onderzeeër. Het was uitgever Joseph Pulitzer die de prijs in het leven riep.  

Meest gelezen