Belga/AFP

Wie ging er aan de haal met het gouden hart van Anna van Bretagne?

Dieven hebben "het gouden hart" van de Franse koningin Anna gestolen in het Musée Thomas-Dobrée in Nantes. Het gouden kistje van 15 centimeter uit 1514 wordt omschreven als "nationaal erfgoed van onschatbare waarde". Samen met het reliek werden ook een gouden hindoebeeld en een set munten ontvreemd.

De inbrekers sloegen een paar ruiten in waarop het alarm afging. Toch slaagden ze erin met een aanzienlijke buit te vluchten. "Het hart" van Anna van Bretagne werd vervaardigd in 1514 toen de Franse koningin stierf op 36-jarige leeftijd. Het gaat om een ovaalvormig kistje uit goud met een kroon. Bedoeling was om het echte hart van koningin Anna in de doos te bewaren.

Anna van Bretagne trouwde twee opeenvolgende koningen.
Copyright: www.bridgemanimages.com

De weduwe van koning Karel VIII en vrouw van Lodewijk XII besefte dat ze als Franse koningin zou bijgezet worden in het mausoleum van Saint-Denis nabij Parijs, maar wilde toch een stukje van haarzelf begraven zien in het familiegraf in geboortestad Nantes.

Het kistje werd tijdens de Franse Revolutie uit het graf gehaald om het goud te smelten. Maar het schrijn verdween om even mysterieus weer op te duiken, weliswaar leeg. Het kistje werd de voorbije 130 jaar tentoongesteld in het museum Dobrée. De stad Nantes bezit het al sinds 1886.

Nantes is zwaar onder de indruk van de diefstal. "Als het hen ging om iets glanzend en van goud, dan hoop ik dat ze begrijpen dat de historische en symbolische waarde véél groter is dan 100 gram goud", zegt Catherine Touchefeu, erfgoedadviseur in het Franse departement, onomwonden.

De tombe van de koningin in Saint-Denis.
Getty Images

Meest gelezen