Videospeler inladen...

Zaak Selmayr: Europees Parlement vraagt dat Commissie benoeming opnieuw bekijkt

De commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement heeft met ruime meerderheid een resolutie goedgekeurd over de omstreden benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. Daarin wordt gevraagd om de benoeming opnieuw te bekijken, zodat andere topambtenaren nog de kans krijgen om zich kandidaat te stellen om secretaris-generaal te worden.  

Martin Selmayr was sinds 2014 de kabinetschef van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Op 22 februari van dit jaar werd hij in enkele minuten tijd door de voltallige Europese Commissie, op voorstel van Juncker, tot secretaris-generaal van de Europese Commissie benoemd. Als allerhoogste ambtenaar bepaalt hij mee welke dossiers voorrang krijgen en welke niet. Een sleutelpositie dus.

Volgens de Europese Commissie is de benoeming volgens de regels verlopen. In het Europees Parlement (en daarbuiten) is er echter felle kritiek op de manier waarop Juncker zijn kabinetschef "geparachuteerd" heeft. De commissie Begrotingscontrole stelde in een hoorzitting over de benoeming een hele reeks vragen aan de bevoegde Commissaris Günther Oettinger. Vanavond werd er dan in Straatsburg gestemd over een resolutie over de hele affaire.

"Staatsgreep"

De uiteindelijke tekst werd goedgekeurd door 22 van de 29 leden. In de tekst staat dat de flitsbenoeming van Selmayr lijkt op een staatsgreep. Tegelijk wordt erkend dat de Commissie juridisch de benoeming niet ongedaan kan maken. Maar in de volgende zin wordt wel de vraag gesteld aan de Commissie om de benoeming van Selmayr opnieuw te bekijken, zodat andere topambtenaren zich kandidaat kunnen stellen voor de functie. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, vindt deze compromistekst aanvaardbaar en noemt hem een sterk politiek signaal.

In de resolutie wordt ook gevraagd om in de toekomst open en transparante benoemingsprocedures te organiseren. Woensdag moet het voltallige parlement over de resolutie stemmen. Er zullen ongetwijfeld nog amendementen worden ingediend, om de tekst af te zwakken of aan te scherpen. Commissievoorzitter Juncker houdt vast aan de benoeming van Selmayr, en lijkt er ook zijn lot aan te willen verbinden.  In theorie kan het Europees Parlement de voltallige Commissie tot ontslag dwingen, maar de kans is klein dat een meerderheid van de parlementsleden het tot een dergelijke crisis willen laten komen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen