"Had ik maar kunnen beleggen in vleermuizen"

Het gaat goed met de vleermuizen in de mergelgroeves in Riemst. Natuurpunt heeft er afgelopen winter 4.000 geteld, dat zijn er 500 meer dan vorig jaar. Ook enkele Europees bedreigde soorten doen het weer beter.

Vleermuizen overwinteren graag in de mergelgroeves omdat het er vochtig is en de temperatuur er altijd rond de tien graden schommelt. De groeves zijn al bijna twintig jaar niet niet meer toegankelijk voor buurtbewoners waardoor het er voor de vleermuizen ook aantrekkelijker is om er te overwinteren.

Toch is Natuurpunt verrast door de resultaten. "Een stijging van 3.500 vleermuizen vorig jaar naar 4.000 deze winter is heel mooi. Als ik kon beleggen in vleermuizen dan had ik dit jaar een hele goede opbrengst gehad", grapt Ghis Palmans van Natuurpunt. "Maar het goede nieuws is dat ook de soorten die intussen in heel Europa bedreigd waren, het weer beter doen."

Zo zijn er deze winter zo'n 300 ingekorven vleermuizen geteld. Dat zijn er een pak meer dan 15 jaar geleden. Maar er zijn ook een tiental Bechsteins vleermuizen geteld. En ook met de vale vleermuis gaat het beter. "Dat is de grootste vleermuis die in Vlaanderen voorkomt. Daar zijn er nog maar een tiental van geteld, maar dat is toch mooi want die vleermuis komt in Vlaanderen alleen nog bij ons in Riemst voor."

In heel "mergelland" met ondermeer Maastricht en Wallonië zijn afgelopen winter 13.000 vleermuizen geteld.

 

Meest gelezen