Videospeler inladen...

Hevig protest tegen ex-president van Armenië die macht probeert te verlengen

In Armenië protesteren tegenstanders van ex-president Serge Sarkisian. Het parlement wil Sarkisian vandaag aanstellen als nieuwe premier. Daarmee zou de ex-president zijn macht kunnen verlengen. Maar dat stuit dus op fel protest.

In de hoofdstad Yerevan probeert de politie met traangas de demonstranten uiteen te drijven. De tegenstanders van Sarkisian blokkeren al enkele dagen verschillende regeringsgebouwen.

In het stadscentrum van Yerevan worden barricades gelegd om het verkeer lam te leggen. Niet enkel in de hoofdstad is het onrustig. Ook in de noordelijke steden Gjoemri en Vanadzor wordt er geprotesteerd.

De conservatieve Serge Sarkisian werd in 2008 verkozen tot president van Armenië. In 2013 werd hij herverkozen en nu wil hij de ambt van premier opnemen.

Door een grondwetswijziging van 2015 is de functie van president eerder ceremonieel en ligt de uitvoerende macht vanaf nu bij de premier. Volgens oppositie heeft Sarkisian dit scenario zo uitgestippeld omdat hij zich na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar kan stellen en geen afstand wil nemen van de macht.

"Begin van fluwelen revolutie"

Eén van de leiders van het protest is parlementslid Nikol Pasjinjan. “Vandaag kondig ik het begin van een fluwelen revolutie in Armenië af”, maakte Pasjinjan zich sterk voor een groep demonstranten.

Pasjinjan raakte samen met 45 anderen gewond bij de protesten. Of de manifestaties iets gaan veranderen is maar de vraag. Wellicht zal het parlement de kandidatuur van Sarkisian vandaag bekrachtigen.

Meest gelezen