België heeft "paar dagen tijd nodig" om klaarheid te schenken over Europese kieswet

België heeft nog langer te tijd nodig om na te gaan of het kan aanvaarden dat er in de grote lidstaten een verplichte kiesdrempel wordt ingevoerd voor de Europese verkiezingen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag gezegd tijdens overleg met zijn Europese ambtgenoten in Luxemburg. De Bulgaarse voorzitter van de ministerraad verlangt tegen eind deze maand een doorbraak.
 

De ministers bogen zich over aanpassingen aan de akte die een aantal regels vastlegt voor de organisatie van de Europese verkiezingen. Struikelblok is de invoering van een verplichte kiesdrempel van 2 tot 5 procent in de (grote) lidstaten die meer dan 35 zetels in het Europees Parlement tellen. Duitsland ijvert daarvoor, maar stuit op Belgische weerstand. Vorige week liet coalitiepartij N-VA bij monde van Europarlementslid Sander Loones principiële bezwaren optekenen.

De Belgische minister Didier Reynders stelde in Luxemburg dat België een facultatieve kiesdrempel verkiest, zoals momenteel reeds het geval is. "We hebben nog een paar dagen tijd nodig om na te gaan of we een verplichte kiesdrempel kunnen aanvaarden. We hebben begrepen wat de andere landen ervan denken", zo besloot de vicepremier, die zijn collega's bedankte voor de extra tijd.

Antwoord verwacht tegen eind deze maand

De Bulgaarse buitenlandminister Ekaterina Zaharieva, wiens land momenteel het voorzitterschap waarneemt, beklemtoonde dat de tijd dringt om de hele procedure op Europees en nationaal niveau af te wikkelen tegen de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei 2019. Ze hamerde erop dat de lidstaten het ten laatste tegen eind deze maand eens moeten raken.

De Duitse staatssecretaris Michael Roth verlangde "een duidelijk signaal van alle partners dat ze dit compromis willen ondersteunen". Hij verwacht niet dat België uiteindelijk stokken in de wielen zal steken. "We weten dat er in België een zeer moeilijke discussie aan de gang is, maar we hebben de verwachting dat men zich ook in België niet tegen het compromis zal verzetten. Het is mogelijk een kwestie van dagen", zei Roth voor aanvang van de vergadering.

Slechts twee staten getroffen

Volgens Roth gaat het om "een merkwaardige discussie die buiten deze zaal allicht niemand zal begrijpen, omdat slechts twee staten door die drempel getroffen worden". Van de grote lidstaten zouden enkel Duitsland en Spanje de kiesdrempel nog moeten invoeren. Volgens de Duitse staatssecretaris gaat het erom de "stabiliteit" en "slagvaardigheid" van het Europees Parlement te vrijwaren.

Duitsland, dat 96 Europarlementsleden heeft, telt in het Europese halfrond momenteel zeven partijen met één verkozene, onder wie de extreemrechtse NPD en de satirische Die Partei. Ze vonden in 2014 hun weg naar Straatsburg omdat het Duits grondwettelijk hof zich had verzet tegen de invoering van een drempel van drie procent bij de Europese verkiezingen in Duitsland.

Meest gelezen