Videospeler inladen...

CD&V Antwerpen laat ultraorthodoxe jood niet vallen ondanks controverse

De Antwerpse CD&V-afdeling laat de orthodoxe jood Aron Berger op de lijst niet vallen nadat er controverse was ontstaan over diens conservatieve standpunten. Dat heeft VRT NWS uit goede bron vernomen. Nochtans worden er ook binnen de partij zelf ernstige vraagtekens geplaatst bij de kandidatuur van Aron Berger.

Berger krijgt normaal gezien de 9e plaats op de CD&V-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De man kondigde zijn kandidatuur zelf aan in een filmpje waarin hij CD&V omschrijft als "een van de enige partijen die gevoel hebben met het geloof" (zie filmpje onderaan artikel).

Berger is echter een ultraorthodoxe chassidische jood, die onder meer vanuit zijn geloofsovertuiging weigert om de hand van andere vrouwen te schudden. Volgens Berger heeft dat echter niets te maken met de gelijkheid van man en vrouw, een principe dat hij naar eigen zeggen volledig respecteeert. 

Desalniettemin is rond die standpunten controverse ontstaan. Antwerps Open VLD-kopstuk Philippe De Backer vindt het "onaanvaardbaar" dat Berger geen hand wil geven aan vrouwen. Zelfs binnen de eigen CD&V kwam er kritiek: Hendrik Bogaert stelt op Twitter dat iemand die geen hand wil geven aan vrouwen "niet thuishoort op de lijst van CD&V".

Maar CD&V Antwerpen is voorlopig niet van plan om Berger te laten vallen. Daar wordt erop gewezen dat de betrokken standpunten geen afbreuk doen aan de gelijkheid van man en vrouw, maar kaderen binnen de chassidische geloofsgemeenschap waar mannen geen hand geven aan andere vrouwen en omgekeerd. Lijsttrekker Kris Peeters liet op Twitter al weten dat "elke kandidaat op de lijst de gelijke positie van man en vrouw respecteert".

Hoe dan ook zijn er spanningen binnen de Vlaamse christendemocraten over de kwestie, er wordt momenteel nog overleg gepleegd. "Het ziet ernaar uit dat de komst van de ultraorthodoxe joodse man op de CD&V-lijst in Antwerpen ook binnen de eigen partij grote problemen veroorzaakt", aldus VRT-journalist Marc Van de Looverbosch. "Antwerpen laat de man voorlopig niet vallen. Of dat standpunt houdbaar blijft, weten we de komende uren."

Eerst was er Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) die zijn ontevredenheid uitte, maar ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is niet gelukkig. "Het is Hilde Crevits zelf die als minister van Onderwijs vaststelt dat het principe van de gelijkheid van mannen en vrouwen door orthodoxe joden niet altijd gerespecteerd wordt", zegt Van de Looverbosch. "De man heeft zelf gezegd dat gemengd onderwijs een vorm van kindermishandeling is." Dat laatste zei de man in een interview met de Antwrepse regionale zender ATV.

De komst van de ultraorthodoxe joodse man veroorzaakt binnen de eigen partij grote problemen

VRT-journalist Marc Van de Looverbosch

Bij CD&V wordt momenteel topberaad gehouden met partijvoorzitter Beke, vicepremier Kris Peeters en Vlaams minister Hilde Crevits. "De vraag is nu hoe de partij zonder al te veel gezichtsverlies die zogeheten aanwinst uit de joodse gemeenschap kan doen vergeten", aldus nog Van de Looverbosch.

Video: Aron Berger stelt zijn kandidatuur voor in het Jiddisch.

Videospeler inladen...

Meest gelezen