Videospeler inladen...

Christina Foerster, CEO Brussels Airlines, in eerste interview: "Willen belangrijkste maatschappij zijn in België"

Brussels Airlines heeft sinds 1 april een nieuwe CEO, de Duitse Christina Foerster. Na een turbulente periode begin februari, met als orgelpunt het ontslag van de vorige CEO, is de grootste Belgische luchtvaartmaatschappij klaar voor een nieuw hoofdstuk. 

In een rode jurk, de kleur van Brussels Airlines, ontvangt Foerster ons in B-House, de hoofdzetel van de maatschappij in Brussel. Ze is goed twee weken CEO en is klaar voor haar eerste échte interview. 

In september wordt ze 47, ze woont in Elsene en werkt al voor de maatschappij sinds september 2016. Daarvoor heeft ze verschillende posities bekleed bij moedermaatschappij Lufthansa, in het Duitse Frankfurt.

Als kind groeide ze op de Canarische eilanden op, studeren deed ze in de Verenigde Staten en na een carrière als consultant start ze in de luchtvaart: "Het was eigenlijk toeval dat ik deze carrière koos. Als kind was ik altijd gefascineerd door hotels, dat waren net kleine steden voor mij. Na mijn studies ben ik dan ook in die sector begonnen."

Foerster wil van de gelegenheid ook gebruik maken om een aantal geruchten de wereld uit te helpen. Na het onslag van de vorige CEO, ontstond er onduidelijkheid in de media over de toekomst van vooral het merk Brussels Airlines en het bedrijf zelf. Vliegtuigen zouden naar Duitsland verhuizen, routes zouden worden geschrapt, en de naam die zou verdwijnen.

Videospeler inladen...

Door al de berichtgeving was Foerster enigszins verrast, want zomaar vluchten schrappen of vliegtuigen verplaatsen is absoluut niet aan de orde en ook niet slim zegt ze: "Uiteindelijk moet je de lokale markt bedienen, er zijn passagiers hier in Brussel, die ergens heen willen vliegen." 

"Als je relevant wil zijn als luchtvaartmaatschappij, moet je deze bestemmingen aanbieden. Daarom zeg ik: 'Als wij de vliegtuigen weghalen, dan strijkt er gewoon een nieuwe concurrent neer.' En dat is natuurlijk niet de bedoeling. We willen relevant zijn, we willen de belangrijkste maatschappij zijn in Brussel én België."

Ik wil tevreden klanten, tevreden werknemers, goede producten en veel winst maken. Het klinkt moeilijk, maar het kan, door samen te werken.

Christina Foerster, CEO Brussels Airlines

Meer groei én meer winst: topprioriteit

Van een afbouwscenario in Brussel is dus geen sprake, integendeel zegt Foerster. Groei is belangrijk en er is nog marge om te groeien. Haar ambitie klinkt eenvoudig maar niet evident: meer winst maken. En voor die opdracht denkt ze dat samenwerken met de Duitse collega's bij Eurowings soelaas kan brengen.

Brussels Airlines zal uiteindelijk binnen die Eurowings-groep worden geïntegreerd. Beiden kunnen nog veel van elkaar leren: "Als we naar de Eurowings-groep kijken, zien we dat  Eurowings veel geld verdient op de korte afstand, maar niet zoveel op de lange afstand. Bij ons is het de omgekeerde situatie. Niet zoveel geld op de korte afstand, maar wel veel op de lange afstand. Als we van elkaar kunnen leren, dan zal de winst ook meteen toenemen."

Videospeler inladen...

Over de merknaam beslissen we nu nog niks. Dat is iets voor de lange termijn. Maar het zal altijd een écht Belgisch bedrijf blijven.

Christina Foerster, CEO Brussels Airlines

Flamenco en ontwerpen

Een kantoor heeft Foerster niet, ze kiest ervoor om tussen de andere collega's te werken op het landschapsbureau. Ze is een vrouw aan de top in de rasechte mannenwereld van de luchtvaart. Ze is de eerste vrouwelijke CEO van een luchtvaartmaatschappij binnen de grote Lufthansa-groep.

Het is een zware job, en toch is ze ook na haar uren een bezige bij. Haar avonden vult ze met flamenco dansen, het ontwerpen van haar eigen jurken (zoals de rode jurk tijdens het interview) en sport. Ze heeft ook een cursus Thaïse massage gevolgd en gaat graag eens stappen in Brussel waar ze nu al bijna twee jaar woont.

"Ik denk dat ik écht van het leven hou, ik hou van afwisseling, van nieuwe dingen ontdekken, dat is wie ik ben. Ik denk ook wel dat ik een rustige kant heb, ik lees graag boeken en ga regelmatig in m'n eentje wandelen."

Na bijna twee uur staat haar volgende afspraak haar al op te wachten, het gesprek heeft veel langer geduurd dan gepland. De nieuwe CEO van Brussels Airlines is een spraakwaterval, heeft een duidelijke visie en barst van het vertrouwen. Na onzekere tijden zit er een ambitieuze nieuwe captain in de cockpit van Brussels Airlines, of ze haar ambities kan waar maken?

"Kom over drie jaar eens terug,  dan bekijken we wat gelukt is. Ik ben er zeker van dat het iets moois zal zijn."

Bekijk hier het volledige gesprek met Christina Foerster:

Videospeler inladen...

Meest gelezen