Coucke: “Skipiste, hockeyveld en atletiekstadion in Neerpede lijken me niet van nationaal belang te zijn”

Anderlecht-voorzitter Marc Coucke bergt zijn plan om in Neerpede een nieuw voetbalstadion neer te poten in Neerpede niet meteen op. “Als we dat doen, staan we over 20 jaar nergens”, zegt Coucke in de “De wereld vandaag” op Radio 1.

In het VRT NWS-programma “Pano” is morgen te zien dat Marc Coucke hardop droomt over een nieuw stadion voor Anderlecht, zijn voetbalclub. Eén van de locaties waar Coucke daarvoor aan denkt is een stuk grond in Neerpede.

In die wijk van Anderlecht heeft de Brusselse club nog een stuk grond liggen, aanpalend aan de oefenterreinen van de club. Toen Coucke daar lucht van kreeg, ging hij meteen ter plaatse.

Nationaal belang

Op de terreinen waar Coucke zijn oog op liet vallen, zijn nu een borstelskipiste, een hockeyveld en een atletiekstadion gevestigd. Maar Coucke is niet meteen van plan zijn expansieplannen voor de locatie op te bergen.

“Op het eerste gezicht leken mij dit toch geen zaken van ongelooflijk nationaal belang te zijn”, waardoor de plannen meteen moeten worden opgeborgen. “Als we dat doen, staan we over 20 jaar nog nergens.”

Coucke heeft zijn idee voor Neerpede gisteren kenbaar gemaakt aan de burgemeester van Anderlecht. “Hij vertelde mij wat hij vandaag in de pers ook heeft gezegd. Dat er 11 jaar geleden een beslissing is genomen en dat het intussen moeilijk is geworden. Maar laat ons bekijken wat er mogelijk is.”

Verschillende opties

Coucke houdt evenwel verschillende opties open om een stadion voor 35.000 supporters te bouwen. “Het huidige stadion uitbreiden door er een derde ring op te bouwen, een nieuw stadion bouwen in Neerpede omdat we daar al veel grond hebben of een totaal andere locatie opzoeken.”

“We weten dat renoveren het snelst en gemakkelijkst zou gaan in België, maar voor de club zou dit nooit het meest efficiënt zijn. Renoveren zou altijd wel toegevingen inhouden, maar ik sluit het niet uit”, zegt Coucke.

Hoe het ook zij: Coucke wil de komende jaren rustig bekijken hoe en waar hij een nieuwe voetbaltempel kan bouwen voor Anderlecht. “Op heel korte gaan we al een aantal werken uitvoeren aan het bestaande stadion, om het comfort te verbeteren, het sanitair, de horecamogelijkheden, enzovoort. Daardoor kopen we een aantal jaren tijd, maar als we met het Belgische voetbal hogerop willen in de Europese hiërarchie, moeten er een aantal nieuwe of vernieuwde stadions komen. Dat is de enige manier.”

Beluister hier het volledige gesprek met Marc Coucke in "De wereld vandaag":

Meest gelezen