Arie Kievit

Daar is de lente, daar zijn de beestjes

De buxusmot, de eikenprocessierups of de teek, elk jaar aan het begin van de lente verschijnen deze irritante dieren opnieuw.  Laat ze vooral uw lentegevoel niet verpesten.

Tuinliefhebbers die al eens graag een buxusstruik in een perfecte bolvorm snoeien, houden dezer dagen hun hart vast. Het seizoen van de buxusmot is gestart.  De mot, een invasieve exotische nachtvlindersoort die sinds 2010 ook in Vlaanderen voorkomt, legt haar eitjes in buxusstuiken.  Die struiken kunnen wel wat hebben, maar mooi is zo'n getrimde buxusplant  natuurlijk niet meer als hij bijna kaal is gevreten door de rupsen van de buxusmot.

De vretende nachtvlindersoort verspreidt zich elk jaar meer over Vlaanderen. De vlinders vliegen tot enkele kilometers ver om hun eitjes te leggen.  Er zijn dit jaar al meldingen van buxusmotrupsen binnengekomen bij Natuurpunt in De Panne, terwijl meldingen vroeger meer tot het centrum van Vlaanderen beperkt bleven.

Videospeler inladen...

Milieuvriendelijk bestrijden met bacteriën

"Mensen herkennen vandaag de buxusmot steeds meer", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "Daarom krijgen we bij Natuurpunt minder vragen over de rupsen. De verspreiding van de beestjes is de laatste vijf jaar exponentieel toegenomen, maar we verwachten nu dat de toename stilaan gaat aftoppen."

De dieren bestrijden kan volgens Natuurpunt het best milieuvriendelijk. "Het best is om de rupsen te bestrijden met bacteriën", zegt Veraghtert. "Deze bacterie, de bacillus thuringiensis is alleen beschikbaar voor  professionele tuinaanleggers en kan je als particulier dus niet kopen. Er zijn voor particulieren wel chemische middelen verkrijgbaar, maar dan komt er uiteraard vergif in de omgeving terecht."

Dat is dan weer gevaarlijk voor vogelsoorten als kauwen of mussen, die de buxusmotrupsen stilaan als voedselbron hebben ontekt. Zeker nu in het broedseizoen, wanneer die vogels hun jongen voeden, is het volgens Natuurpunt geen goed idee om chemische middelen te gebruiken.

Eikenprocessierups

Een andere rups die met het goede weer opnieuw verschijnt, is de eikenprocessierups. De beestjes  hebben irriterende brandharen, die bij de mens brandwonden op de huid en schade aan ogen en luchtwegen kunnen  veroorzaken. 

De provincie Antwerpen heeft een  interactieve meldingskaart in het leven geroepen, waar gemeenten en particulieren kunnen aanduiden waar eikenprocessierupsen voorkomen.

Bloedzuigende monsters

Sinds enkele weken zijn ook teken weer opgedoken. De kleine bloedzuigende parasieten bijten zich vast in de huid van mensen of dieren. Het Agentschap Zorg en Gezondheid startte afgelopen weekend al een campagne over de kleine bloedzuigende monsters en hoe u een beet ervan best behandelt. 

Wanneer zo'n teek te lang op de huid blijft vastzitten en het beest besmet is met een bepaalde bacterie, kan dit tot de ziekte van Lyme leiden.

Meest gelezen