Videospeler inladen...

Demir over orthodoxe jood op CD&V-lijst: "Een nederlaag voor vrouwenrechten"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over het feit dat CD&V Antwerpen een ultraorthodoxe jood op de lijst zet die weigert de hand te schudden van andere vrouwen dan zijn echtgenote. "Dit is een nederlaag voor vrouwenrechten", stelt Demir. 

De kandidatuur bij CD&V van Aron Berger voor de gemeenteraads­verkiezingen in Antwerpen veroorzaakt heel wat opschudding. De man wil vanuit zijn geloofsovertuiging niet de hand schudden van andere vrouwen dan zijn echtgenote.

"Het feit dat hij vrouwen de hand niet wil schudden maakt een en ander duidelijk",  reageert staatssecretaris Demir. "Het is een kwestie van basisrespect om elkaar een hand te geven. Dit is betreurenswaardig en een nederlaag voor vrouwenrechten."

Volgens Demir zou elke partij aan zijn kandidaten moeten vragen om dezelfde verlichtingswaarden te respecteren die worden verdedigd in het partijprogramma. "Wat in Antwerpen gebeurt is een keuze van CD&V Antwerpen. Ikzelf zou niet blij zijn om in een partij te zitten waar die ongelijkheid tussen man en vrouw in de etalage wordt gezet."

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) vindt dat "bepaalde politieke partijen" eens goed in de spiegel moeten kijken. "De christendemocraten veroordeelden de standpunten van de Islampartij de afgelopen weken erg scherp, maar zetten nu zelf een kandidaat op de lijst die de "fundamentele waarden niet respecteert"", zei ze in het Vlaams Parlement.

Antwerps Open VLD-kopstuk Philippe De Backer van zijn kant vindt het "raar" dat een kandidaat afstand  neemt van een aantal "basiswaarden van onze manier van samenleven". Ook binnen de CD&V zelf worden ernstige vraagtekens geplaatst bij de kandidatuur van Aron Berger, maar CD&V-Antwerpen laat de man niet vallen. Volgens de afdeling respecteert Berger wel degelijk het principe van gelijkheid tussen man en vrouw. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen