Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Europees hof: "Polen mocht Europees oerbos niet kappen"

Het Europees Hof in Luxemburg heeft Polen veroordeeld voor het kappen van grote stukken bos in het oosten van het land. Die bossen zijn nog een onderdeel van het Europese oerbos en al jaren beschermd.

Het is het enige bos in Europa de naam "oerwoud" waardig: de grote aaneengesloten stukken bos in het oosten van Polen. Ze maken deel uit van wat het Europees oerbos is, inclusief bizons en wolven. Unesco kende het gebied al jaren terug een beschermde status toe.

Maar de Poolse regering onder leiding van het rechtse PiS besliste de houtkap fors op te drijven. Daardoor moesten grote stukken van het oerbos wijken. Eerder had Europa al gedreigd met sancties. Nu doet het Hof in Luxemburg dat ook.

"Polen heeft belangrijke delen van het woud vernietigd en daardoor de fauna en flora in gevaar gebracht," luidt het vonnis.

Milieuverenigingen reageren opgetogen. De Poolse regering laat weten "dat ze het zullen bestuderen".

Meest gelezen