Videospeler inladen...

Grote flitsmarathon vanaf 6 uur, maar waarom maakt de Belgische politie als enige de flitslocaties niet bekend?

De politie houdt vandaag vanaf 6 uur een grote flitsmarathon. 24 uur lang houdt de politie in België (alsook de politie in de omliggende landen) 24 uur lang verscherpte snelheids­controles langs de snelwegen, gewestwegen én de lokale wegen. Langs onze wegen zal op zo’n 900 plaatsen gecontroleerd worden of iedereen zich aan de maximum­snelheid houdt.

De flitsmarathon gaat uit van het European Traffic Police Network, maar in andere landen worden de locaties aangekondigd. Bij ons gebeurt dat dus niet. “Wij kondigen net als in de andere landen ook alles heel hard aan, ook in de media”, legde Koen Ricour uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Maar uit veiligheidsoverwegingen voor het politiepersoneel kondigt de Belgische politie niet aan waar de flitsers zullen staan. “Sinds de jammerlijke aanslagen van 22 maart, twee jaar geleden, kondigen wij deze locaties niet meer aan. Wij willen bepaalde mensen niet op slechte ideeën brengen, en de veiligheid van onze mensen staat centraal”, zegt Koen Ricour in het gesprek dat hier te beluisteren is:

Verschil?

Zou het geen verschil uitmaken als de locaties, zoals in het buitenland, wel aangekondigd zouden worden? “Voor de aanslagen kondigden we ongeveer een derde van onze acties aan. Daarbij zagen we geen groot verschil tussen de effectiviteit bij aangekondigde en niet-aangekondigde acties.”

Waarom werden de acties dan in het verleden aangekondigd? “Het was de bedoeling om een risicogevoel te creëren bij de weggebruiker, dat je te allen tijde gecontroleerd kan worden.” Het is ook de bedoeling van de hele flitsmarathons, om een gedragsverandering te veroorzaken, legt Ricour uit.

“De mensen moeten merken dat ze even snel thuis of op het werk aankomen als ze zich aan de snelheid houden. En dat op een veel veiligere manier. Want als iedereen zich aan de snelheid houdt, zijn er minder ongevallen en minder files.”

Meest gelezen