Jan De Volder (CD&V): "Kandidatuur Berger interessant, maar misschien te weinig vooraf uitgeklaard"

De kandidatuur van de orthodoxe jood Aron Berger beheerst vandaag de politieke agenda, zeker in Antwerpen. Jan De Volder, overtuigd christen en ex-woordvoerder van de Sint-Egidiusgemeenschap, staat er niet per se negatief tegenover - hij omschrijft de kandidatuur zelfs als interessant - maar geeft toe verrast te zijn dat men een en ander niet vroeger heeft uitgeklaard.

Dat de heisa over de kandidatuur van Berger en zijn controversiële uitspraken over een hand geven aan vrouwen en gemengd onderwijs de Antwerpse CD&V geen deugd doet, hoeft geen betoog. Dat weet ook Jan De Volder, die op de vijfde plaats staat op de Antwerpse CD&V-lijst.

Ik was verbaasd over de kandidatuur, maar eigenlijk vind ik het een interessant experiment

Jan De Volder (CD&V) in "De wereld vandaag"

De Volder geldt als expert in de interreligieuze dialoog. "Ik was verbaasd over de kandidatuur, maar eigenlijk vind ik het een interessant experiment", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij vindt het vooral interessant dat iemand uit de chassidische gemeenschap kandidaat is. "Dit is een gemeenschap die tamelijk geïsoleerd leeft, met een eigen code en een eigen overtuiging, en die relatief weinig in contact komt met anderen." Door dat isolement weten we er net relatief weinig over. 

"Maar ik zie dat hier een gigantisch misverstand rijst over die handdruk", vertelt hij. "In Vlaanderen beschouwen we dit als een gebaar van beleefdheid. Dat weigeren vinden wij een affront." Voor een aantal orthodoxe joden is het net andersom. "Zij willen juist respect voor de vrouw tonen door haar niet aan te raken."

Maar ik heb de indruk dat je dit in Vlaanderen niet uitgelegd krijgt

Jan De Volder (CD&V) in "De wereld vandaag"

Maar zijn dergelijke ideeën van Aron Berger wel met de christelijke waarden van CD&V te verzoenen? "Ik kan er eigenlijk moeilijk over oordelen", zegt De Volder. "Mocht men kunnen begrijpen hoe zijn referentiekader is en begrijpen dat dit niet vrouwonvriendelijk is, zou dat interessant kunnen zijn. Maar ik heb de indruk dat je dit in Vlaanderen niet uitgelegd krijgt."

Een moeilijke kwestie, dus. "Ik ben wel verrast dat men die dingen niet vroeger heeft uitgeklaard", vindt Jan De Volder. Hij vindt wel dat CD&V volop het recht heeft om in de joodse gemeenschap op zoek te gaan naar kandidaten. "Andere politieke partijen doen het ook." 

Meest gelezen