Videospeler inladen...

Macron: "Ik wil niet behoren tot een generatie van slaapwandelaars"

In zijn toespraak voor het Europese parlement in Straatsburg heeft de Franse president Emmanuel Macron met vuur de waarden van de Europese liberale democratie verdedigd. "Ons democratisch model is het beste wapen om te vechten tegen het toenemende nationalisme in Europa."

"Kijk naar de rest van de wereld: ons Europees model met respect voor minderheden, de privacy van het individu en de vrije menigsuiting is uniek in de wereld" zei Macron aan de Europese parlementsleden. Hij noemde het Europees parlement "een mirakel."

Het antwoord op autoritaire tendenzen is geen autoritaire democratie maar de autoriteit van de democratie

Emmanuel Macron, president van Frankrijk

Macron waarschuwde ook voor de verleiding van autoritaire staten en de illusie van sterke leiders.  "Het antwoord op autoritaire tendenzen is geen autoritaire democratie maar de autoriteit van de democratie" zei hij.  Hij pleitte voor meer debat over de Europese waarden in de aanloop naar de Europese verkiezingen in 2019.

Meer Frans geld voor Europa

Maar president Macron was ook streng voor de Europese Unie, die te traag reageert op de grote uitdagingen van deze tijd, zoals migratie en klimaatopwarming. Economische en financiële hervormingen gaan volgens hem niet snel genoeg. "Frankrijk is bereid om meer bij te dragen aan de Europese begroting op voorwaarde dat het geld efficiënter besteed wordt." 

Tot slot had hij ook een waarschuwing voor zijn publiek. "Ik behoor tot een generatie die de oorlog niet heeft meegemaakt en die denkt dat ze de luxe heeft om de lessen uit het verleden te vergeten.  Maar ik wil niet behoren tot een generatie slaapwandelaars. Ik wil deel uitmaken van een generatie die vecht voor democratie en Europese souvereniteit." 

Het echte Frankrijk is terug

Jean-Claude Juncker, voorzitter Europese Commissie

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker was alvast enthousiast na de toespraak van Macron. "La vraie France est de retour" zei hij. Frankrijk heeft Europa nieuwe hoop gegeven, voegde hij eraan toe. En hij herinnerde het parlement eraan dat Europa een "ensemble" is, zelfs na de brexit van volgend jaar.

AP

Onze EU-expert Rob Heirbaut luisterde mee naar de speech van Macron. Wat viel hem op?

Videospeler inladen...

Meest gelezen