copyright Knack

Marie-Thérèse De Clerck overleden, legendarische grootmoeder van Roularta

In Moorslede in West-Vlaanderen is Marie-Thérèse De Clerck overleden. Ze was 93. Samen met haar man Willy De Nolf, overleden in 1981, zette ze in 1954 Roularta op poten, uitgeverij van onder meer Knack en een belangrijk speler in het Vlaamse media-landschap. Haar zoon Rik De Nolf zette het werk verder, maar Marie-Thérèse hield een vinger in de pap. 

Moeder Thérèse, zo noemde het personeel haar. De naam Roularta verwees naar thuisstad Roeselare en naar kunst, "Art". Marie-Thérèse was de dochter van een typische West-Vlaamse vlasboer. Haar broer was Roger De Clerck, stamvader van het Beaulieu-imperium. Ze trouwde met advocaat Willy De Nolf die in 1954 de balie verliet om het huis-aan-huis-blad "Advertentie", en "De Roeselaarse Weekbode" over te nemen. Nu zijn dat "Deze Week" en "De Krant van West-Vlaanderen".  Willy en Thérèse bundelden de weekbladen in Roularta.

Knack startte in 1971 en dat gaf het uitgeverskoppel nationale invloed. Weinig later volgde Trends, en de Franstalige versie Tendances. Hoewel het gezin De Nolf-De Clerck duidelijk katholiek was, werkten de redacties in Brussel in quasi volstrekte vrijheid. Eind jaren 70 maakte Knack naam met onderzoeksjournalistiek, en met Johan Anthierens. Thérèse vormde een ware twee-eenheid met haar man. Een wel omschreven functie had ze niet. 

Ze dook op waar ze nodig was, ze wist altijd welke woorden mensen nodig hadden op welk moment.

Katrien De Nolf, kleindochter

Marie-Thérèse De Clerck volgde het reilen en zeilen van alle Roularta-producten tot onlangs. Rond haar kleurrijke en sterke persoon heeft zich ook een mythologie gekristalliseerd. Tijdens personeelsfeesten zat ze als een soort koningin op een troon en verleende ze audiëntie aan wie dat wilde. Een kleine buiging bij het naderen van haar stoel was gebruikelijk. Vlaanderen verliest een eigenzinnige onvergetelijke self made madame.   

Meest gelezen