Videospeler inladen...

Moet Aron Berger vrouwen een hand geven, of kan een handschoen soelaas bieden?

Als het van Michael Freilich afhangt, kan Aron Berger als ultraorthodoxe jood wel degelijk kandidaat zijn op de Antwerpse CD&V-lijst. Hij suggereert een creatieve oplossing voor "de rode lijn" van CD&V over een hand aan vrouwen geven: een handschoen, zoals de Britse koningin Elizabeth doet.

Vanmiddag gaf Antwerps lijsttrekker Kris Peeters aan dat Aron Bergen uitleg moet geven over hoe hij de dingen ziet: zal hij als CD&V-kandidaat vrouwen gelijk behandelen en ze ook een hand geven en zal hij terugkomen op eerdere controversiële uitspraken over gemengd onderwijs en holebi's? Als het antwoord "nee" is, lijkt zijn politieke carrière al in de kiem gesmoord te worden.

"Ik hoop dat er morgen een goed antwoord kan worden gegeven waarmee de CD&V-mensen die kritiek hadden kunnen leven", zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, in "De afspraak". Anderzijds beklemtoont hij dat een ultraorthodoxe jood op een lijst toch wel een unicum is.

"Misschien kan er een creatieve oplossing uit de bus komen", zegt hij nog. "Zoals de Queen doet bijvoorbeeld. Die draagt altijd een witte handschoen." Freilich ziet wel wat in een handschoen in huidkleur voor Aron Berger. De regel is immers dat fysiek contact niet is toegelaten tussen een man en een vrouw als die niet zijn echtgenote is. Probleem omzeild.

De Britse koningin draagt inderdaad meestal handschoenen. Volgens de etiquette-expert van Buckingham Palace is dat vooral om de overdracht van bacteriën te beperken, want de Queen schudt nogal wat handen.

Wij zijn geen kiesvereniging waar sommmigen zomaar op een lijst kunnen gaan staan

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) in "De afspraak"

"Het is vooral niet de bedoeling om mensen te schofferen", licht Freilich zijn suggestie toe. "Maar je moet vooral ook uitleggen waarvoor je staat."

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V), die als eerste CD&V'er zijn bedenkingen over Berger heeft geuit, reageert schamper. "We kunnen niemand op een lijst zetten die zegt dat hij uit principe vrouwen geen hand geeft. Dat is niet in overeenstemming met de basiswaarden van CD&V. Over een handschoen heb ik nog niet nagedacht." Na enig aandringen moet hij toegeven dat hij het toch maar "een shortcut" vindt "die er wat over is". Hendrik Bogaert wil het vooral over de essentie hebben: "Wij zijn geen kiesvereniging waar sommmigen zomaar op een lijst kunnen gaan staan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen