Videospeler inladen...

CD&V wil dat Berger afstand doet van uitspraken over hand geven aan vrouwen

CD&V wil dat de ultra-orthodoxe jood Aron Berger afstand neemt van zijn omstreden uitspraken. Alleen dan mag hij CD&V-kandidaat  blijven voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Berger ligt binnen de partij onder vuur als kandidaat, onder meer omdat hij vrouwen geen hand wil schudden en omdat hij in 2013 gemengd onderwijs als kindermishandeling had bestempeld.

CD&V heeft vandaag crisisberaad gehouden nadat heisa was ontstaan rond de kandidatuur van Berger. Ook bij CD&V zelf weerklonk kritiek, onder meer van Kamerlid Hendrik Bogaert en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Ook de werkgroep Vrouw & Maatschappij zegt zware bedenkingen te hebben. "V&M zou het ten zeerste betreuren dat er in Antwerpen zou gekozen worden voor een kandidaat die een fundamentele andere visie heeft op onze samenleving en niet strookt met onze basis V&M-waarden", zegt voorzitter Liesbeth Maris.

Kris Peeters toont daar begrip voor. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat Berger zelf duidelijk maakt wat voor hem kan en niet kan", zegt hij. "Ik ga ervan uit dat hij zeer goed weet dat christendemocraten respect hebben voor vrouwen, en ook voor mannen. Dat dit respect kan geuit worden door een hand te geven, is een belangrijk element."

Ook de uitspraak van Aron Berger uit 2013 dat gemengd onderwijs een vorm van kindermishandeling is, valt slecht. "Dat is een uitspraak waarmee ik het totaal niet eens ben", zegt Peeters. "Ook die uitspraak moet geduid worden door de heer Berger zelf."

Lees verder onder het interview met de Antwerpse zender ATV .

Videospeler inladen...

De Antwerpse CD&V speelt de bal dus door naar Aron Berger, die moet terugkomen op zijn controversiële uitspraken. "We moeten eerst de man zelf horen, en dan zullen wij conclusies trekken", zegt Peeters. "Het is voor mij essentieel dat er snel duidelijkheid wordt gegeven door Berger zelf."

"Ik vind het heel belangrijk dat wij als CD&V Antwerpen een lijst proberen samen te stellen waarbij alle geloofgemeenschappen een plaats hebben", zegt Peeters in "Terzake". Toch wel merkwaardig dat hij niet heeft voorzien dat er met Berger een probleem kon rijzen. "Ik doe elke dag mijn uiterste best om alles onder controle te hebben, maar als het over media gaat, is dat niet altijd mogelijk", wuift Peeters weg. "Ik wil daar de verantwoordelijkheid voor op mij nemen", geeft hij toe na enig aandringen.

Wordt morgen vervolgd. "Morgen breng ik een bezoek aan de joodse gemeenschap en Aron Berger zal daar aanwezig zijn", zegt Peeters. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Wat zeggen de chassidische joden in Antwerpen over Aron Berger en zijn politieke engagement? En wat zouden ze ervan vinden als Berger vrouwen wel een hand zou geven? "Terzake" vroeg het hen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen