Belga

Politie herhaaldelijk bekogeld met stenen en andere objecten in Anderlecht

In de Peterboswijk, in de Brusselse gemeente Anderlecht, worden politieagenten de laatste maanden geregeld bekogeld met stenen. Het Brusselse parket heeft al zeven opsporingsonderzoeken geopend voor poging tot doodslag. "Dat onze mensen daar belaagd worden, is een teken dat we daar niet gewenst zijn, en dat er dus éffectief iets aan de hand is," zegt Patrick Evenepoel, dienstdoend korpschef van politiezone Brussel-Zuid in "De ochtend" op Radio 1.

De Peterboswijk is een sociale woonwijk met een tiental hoge appartementsgebouwen, tussen de wijken Scheutwijk en Moortebeek. "Daar is iets opvallends aan de gang: in onze eigen monitoring zien we niets bijzonders maar toch krijgen we van de burgers en het gemeentebestuur andere signalen. Daarom dat we er al een tijdlang patrouilleren. We zien dingen gebeuren die het daglicht niet mogen zien. Concreet gaat het om diefstallen, maar vooral ook drugshandel."

Sommige wijkbewoners zien de politie daarom niet graag komen. Ze bekogelen de patrouillerende agenden geregeld met stenen, en andere objecten. Het Brusselse parket heeft sinds het begin van het jaar al zeven opsporingsonderzoeken geopend voor poging doodslag naar aanleiding van dergelijke incidenten. Het jongste incident dateert van afgelopen vrijdag, aldus parketwoordvoerder Denis Goeman.

"Dat we daar belaagd worden, betekent dat ons aanvoelen klopt: er gebeuren in de wijk dingen die verborgen moeten blijven voor pottenkijkers, en zeker voor ons. Het is bovendien een specifieke wijk, met een vrij gesloten gemeenschap. Omdat er maar een beperkt aantal toegangswegen zijn, zien bewoners ons van ver afkomen, en zijn we een makkelijk doelwit."

Het is een specifieke wijk, een vrij gesloten gemeenschap. Maar we blijven ons politiewerk hier verderzetten.

Patrick Evenepoel, politiezone Brussel-Zuid

"Mensen hebben vanop de daken stenen en andere projectielen gegooid naar agenten en politievoertuigen. De schade is tot nu toe enkel materieel, maar gezien de omvang van de stenen zouden er wel eens doden kunnen vallen als iemand geraakt wordt. Daarom beschouwen we dit ook als poging tot doodslag." De onderzoeken verlopen niet van een leien dakje, onder meer omdat de bewakingscamera's in de wijk vernield zijn, aldus nog het parket. Voorlopig zijn dan ook geen verdachten opgepakt.

Politiezone Brussel-Zuid blijft waakzaam, maar voorzichtig. "We sturen onze mensen niet blindelings op gevaarlijke situaties af", zegt Evenepoel. "We zetten ons werk in fases verder: eerst moet de toestand stabiliseren, nadien moeten we werk maken van onze permanente aanwezigheid hier, met een wijkantenne tegen het einde van dit jaar. Want er zijn net zo veel buurtbewoners die blij zijn met onze aanwezigheid hier."

Meest gelezen