Poetin en Merkel bakkeleien over Syrië, maar maken zich hard voor een politieke oplossing

Vladimir Poetin en Angela Merkel hebben telefonisch de situatie in Syrië besproken. De Russische president en de Duitse bondskanselier zijn het grondig oneens, maar beklemtonen dat ze een politieke oplossing voor de Syrische oorlog verkiezen boven geweld.
 

Een telefonisch overleg tussen Putin en Merkel is niet uitzonderlijk.  Het gesprek ging vandaag voornamelijk over de situatie in Syrië na de luchtaanval van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk op Syrische gebouwen.  Die luchtaanval was een vergelding voor de aanval met gifgas in Douma, een stadje dat in handen is van de Syrische rebellen. 

De Duitse bondskanselier steunt die westerse vergeldingsmaatregel.  Putin daarentegen zei aan Merkel dat de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië het internationaal recht hebben overtreden en dat ze bovendien het vredesproces voor Syrië grondig hebben verstoord. 

Maar die flagrante meningsverschillen over de situatie in Syrië moeten opgelost worden via een politiek proces, beklemtonen Putin en Merkel.  De twee staatshoofden steunen ook de missie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.  Die organisatie wil de situatie in Douma ter plaatse onderzoeken. 

Meest gelezen