"Sabam maakt zich schuldig aan oneerlijke marktpraktijken tegenover festivals"  

Auteursrechtenorganisatie SABAM maakt zich schuldig aan oneerlijke marktpraktijken ten op zichte van festivals. Dat zegt de Brusselse handelsrechtbank. Het moet de prijsstijging voor concerten en festivals die het vorig jaar invoerde, weer intrekken. Doet Sabam dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 5000 euro per dag. 

Begin vorig jaar verhoogde auteursrechtenvereniging Sabam het basistarief voor festivals. Volgens verschillende concert- en festivalorganisatoren, waarbij onder meer Live Nation, Greenhouse Talent, PSE Belgium en de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen, wezen de eerste concrete afrekeningen uit dat de nieuwe tarieven op een prijsstijging van ongeveer 30 procent neerkwamen, en dat terwijl de dienstverlening van Sabam volgens hen ongewijzigd was gebleven. Daarop waren de festivalorganisatoren naar de Brusselse handelsrechtbank gestapt. Het gaat onder meer om de organisatoren van het festival Dranouter, de Lokerse feesten en Laundry Day.

De handelsrechtbank geeft de organisatoren nu gelijk. Volgens de rechter maakt Sabam zich schuldig aan oneerlijke marktpraktijken door de tarieven voor festivals drastisch te verhogen. Het moet de prijsverhogingen nu ongedaan maken. Doet het dan niet, dan moet de vereniging een dwangsom betalen van 5000 euro, met een maximum van 1 miljoen euro.

Meest gelezen