Videospeler inladen...

Belgische Europarlementsleden over EU-plannen Macron: "Mooie speeches, geen daden" 

Vanmorgen sprak de Franse president Emmanuel Macron het Europees Parlement toe om zijn visie over de toekomst van Europa uiteen te zetten. Dan was het aan de fractieleiders om hierop te reageren. Een kort overzicht van enkele reacties op Macrons speech. 

Op naar een "Génération Europe"?

Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie ALDE, verdedigde net zoals Macron de Europese soevereiniteit. Verhofstadt was het in grote mate eens met de standpunten van de Franse president.

Volgens Verhofstadt moet de Europese Unie uit zijn winterslaap ontwaken. Europa kampt met interne crisissen zoals de brexit en de gespannen situatie met de ondemocratische regimes van Polen en Hongarije. Ook ten aanzien van de migratiestroom en conflicten zoals de Syrische kwestie, staat de EU machteloos, aldus Verhofstadt.

De oplossing is niet om Europa te breken, maar om het opnieuw uit te vinden

Guy Verhofstadt, fractieleider Europese liberalen

De machteloosheid van Europa wordt volgens Verhofstadt in de hand gewerkt door de bestaande machtsverhoudingen in het Europees Parlement. Hij gelooft net als Macron dat verandering noodzakelijk is. "De oplossing is niet om Europa te breken, maar om het opnieuw uit te vinden", klinkt het in de toespraak van Verhofstadt. Hij wil streven naar een soeverein Europa, een "Génération Europe". 

"Mooie speeches, geen daden"

Videospeler inladen...

SP.A-Europarlementslid Kathleen Van Brempt is minder enthousiast. Volgens haar slaagt Macron er zelden in zijn woorden om te zetten in daden. "Macron spreekt over Europese soevereiniteit maar hij beslist unilateraal, zonder Europese partners, over een luchtaanval op Syrië", aldus Van Brempt.

Videospeler inladen...

Ook N-VA-Europarlementslid Sander Loones was kritisch ten aanzien van Macrons toespraak. "Macron wil voorwaarts maar kiest voor verouderde Europese recepten", klinkt het. Die recepten bestaan vooral uit meer Europa, maar volgens Loones bestaan er andere alternatieven.

Videospeler inladen...

CD&V Europalementslid Ivo Belet is iets milder voor Macron. Volgens Belet heeft de Franse president zelf interne problemen in zijn land die hij eerst op orde moet stellen. Daar tegenover staat de EU die solidariteit bieden voor de landen in het Zuiden die in de problemen komen. 

Meest gelezen