Nieuwe raketaanval op Syrië: 'vals alarm'?

De Syrische staatstelevisie meldde vannacht dat er opnieuw raketten afgevuurd op een militaire luchthaven in de buurt van Homs. Maar nu blijkt het om vals alarm te gaan, meldt ook diezelfde staatstelevisie. 

Volgens de televisie had de Syrische luchtafweer opnieuw vijandige raketten uit de lucht gehaald. Die zouden gericht geweest zijn op de militaire luchthaven van Homs.  De staatstelevisie toonde beelden van een raket die werd neergehaald door de Syrische luchtafweer. Drie dagen geleden voerden Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen aanvallen uit als vergelding voor de chemisch aanval op de stad Douma. 

Volgens de media van de pro-Iraanse beweging Hezbollah waren er ook drie raketten afgevuurd op een militaire luchthaven in de buurt van Damascus. Ook die zouden succesvol uit de lucht zijn gehaald.  

Intussen worden die berichten tegengesproken. Die zegt dat de luchtafweer in actie kwam na een foutief begrepen signaal, dat mogelijk wel het resultaat was van een 'elektronische aanval'. De verantwoordelijkheid voor die elektronische aanval legt hij bij Israël of de VS. 

Israëlische inmenging?

Een woordvoerder van het Pentagon ontkent in elk geval dat de VS opnieuw gebombardeerd hebben.  "Er was geen Amerikaanse militaire activiteit in die regio rond die tijd", zei hij. 

De pro-Iraanse sjiitische groepering Hezbollah wees al snel met een beschuldigende vinger in de richting van Israël. Daar weigert de woordvoerder van het leger elke commentaar. Israël voerde de afgelopen jaren al verschillende aanvallen uit op Syrische doelwitten en militaire konvooien van Hezbollah. Het land vindt dat de Iraanse invloed in de regio te sterk wordt. 

Meest gelezen