Terreurslachtoffers worden beter en ruimer verzekerd

Verzekeraars gaan de slachtoffers van terroristische aanslagen beter en ruimer verzekeren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Slachtoffers zullen vergoed worden ongeacht de plaats of het middel van de terreuraanslag", benadrukt Wauthier Robyns van Assuralia.

Sinds 2007 is er een zogenoemde terreurdekking ingebouwd in heel wat courante verzekeringen - denk maar aan die van de arbeidsongevallen. Maar dat geldt alleen in specifieke situaties: de wetgeving spreekt over brand en ontploffing in openbare plaatsen - denk maar aan de aanslagen in ons land in Maalbeek en Zaventem. 

Maar na de aanslagen in ons land werd er ondervonden dat er zich dan situaties kunnen voordoen waarbij er slachtoffers buiten de verzekering vallen. "In de nieuwe wetswijziging is het de bedoeling om geen onderscheid meer te maken tussen middelen of plaatsen van een aanslag", zegt Wauthier Robyns van verzekeringskoepel Assuralia.

"Vandaag spreekt de wetgeving bijvoorbeeld over brand en ontploffing in openbare plaatsen. Het idee is om veel ruimer te gaan. Dat betekent dat we niet meer beperkt zijn tot een lijst van openbare gelegenheden die opgesomd worden. Ook bijvoorbeeld een aanslag op een marktplein of een voetbalwedstrijd op groot scherm zal daaronder vallen. Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt in functie van de middelen, ook dat zal verdwijnen. Nu ging het over brand en ontploffingen, maar aanslagen kunnen ook gebeuren met steekwapens of gassen."

Daarnaast moet ook de verzekeringsweg vereenvoudigd worden. "In de toekomst zal een slachtoffer één verzekeraar toegewezen krijgen, die alles opvolgt." 

De wetswijziging moet nu nog door het parlement goedgekeurd worden.

Meest gelezen