Videospeler inladen...

CIA-directeur in geheim naar Noord-Korea om ontmoeting Trump met Kim Jong-un voor te bereiden

CIA-directeur Mike Pompeo is tijdens het paasweekend in het geheim naar Noord-Korea geweest. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bevestigd. Hij heeft er de ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voorbereid. 

Donald Trump heeft verklaard dat er gesprekken "op zeer hoog niveau" hebben plaatsgevonden in de aanloop naar de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij spreekt van een reële mogelijkheid om "een internationaal probleem op te lossen".

De woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sanders, voegt eraan toe dat die gesprekken "niet rechtstreeks" plaatsvonden tussen Trump en Kim Jong-un.

CIA-directeur Mike Pompeo is in maart door Trump voorgedragen als opvolger van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken, maar zijn benoeming moet nog worden bevestigd. 

Belga

Trump sprak in zijn luxeresort Mar-a-Lago in Florida, waar hij de Japanse premier Shinzo Abe ontving. Hij noemde "vijf locaties" waar de historische ontmoeting mogelijk zou plaatsvinden "begin juni of eerder, als alles goed gaat". Naar aanleiding van de voorbereidingen die aan de gang zijn, gaf Trump blijk van optimisme.

"Ze respecteren ons. Wij respecteren hen. Het uur is gekomen om te praten, om de problemen op te lossen. Er is een echte kans om een internationaal probleem op te lossen. Dit is geen probleem voor de VS, Japan of een ander land, maar een probleem voor de hele wereld."

Trump: "Ontmoeting zal niet plaatsvinden in VS"

Trump kreeg de vraag of de ontmoeting mogelijk plaatsvindt in de VS en antwoordde "nee", zonder meer. Trump zei overigens wel dat hij gesprekken tussen de twee Korea's aanmoedigt. "Ze hebben mijn goedkeuring om over het einde van de oorlog te praten. De mensen realiseren zich niet dat de Koreaanse Oorlog niet voorbij is."

De top van 27 april tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zou de gelegenheid kunnen zijn om te praten over het opstellen van een vredesverdrag. Dat zou dan de wapenstilstand vervangen dat een einde stelde aan de vijandigheden op het schiereiland na de oorlog van 1950 tot 1953.

Het is van 2000 geleden dat er nog een ontmoeting op dergelijk hoog niveau geweest is tussen de VS en Noord-Korea. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken onder president Clinton, Madeleine Albright, zakte toen af naar Noord-Korea om er Kim Jong-il, de vader van de huidige leider, te ontmoeten. 

Meest gelezen