Vakbonden betogen op 16 mei tegen pensioenhervormingen van federale regering

Op 16 mei gaan de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB opnieuw samen betogen in Brussel. De actie past in het protest tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Er wordt ook een stakingsaanzegging ingediend, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven aan de manifestatie deel te nemen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront had eerder al de datum van 16 mei naar voren geschoven voor "een pensioenactie". Nu zijn de details van de actie bekend. Er zal op woensdag 16 mei gemanifesteerd worden van het Brusselse Noordstation naar het Zuidstation. De betoging start om 11 uur. 

Over hoeveel betogers er op 16 mei worden verwacht, spreken de vakbonden zich nog niet uit. Ze roepen hun leden alvast op om "massaal" aanwezig te zijn. "De pensioenhervorming is een thema dat heel veel mensen nog altijd sterk beroert", meent het ABVV. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te betogen, werd werkgeversorganisatie VBO op de hoogte gebracht en worden de deelnemers gedekt door een stakingsvergoeding.

In welke sectoren en/of bedrijven het werk zal worden neergelegd, is nog niet duidelijk. "De mobilisatie is nog volop bezig", luidt het. Het personeel van de NMBS wil alvast mee opstappen in de betoging, maar het is nog geen uitgemaakte zaak of er voor die dag een stakingsaanzegging zal worden ingediend, bevestigt de voorzitter van ACOD Spoor, Ludo Sempels. In de oproepingsbrief voor de betoging luidt het alvast dat aan de NMBS zal worden gevraagd om extra treinen naar Brussel in te leggen en een speciaal (korting)tarief toe te kennen.

De vakbonden voeren al geruime tijd actie tegen de pensioenplannen van de federale regering. Eind 2017 was er een nationale pensioenbetoging die zo'n 30.000 militanten naar Brussel lokte. En op 27 februari was er een staking van het ACOD, de socialistische overheidsvakbond. De onenigheid draait rond de plannen voor een pensioen met punten en een regeling voor de zware beroepen.

Meest gelezen