Vakbondsactie in Hasselt tegen plannen minister Vandeput

De christelijke overheidsvakbond heeft vanmorgen actie gevoerd op de wekelijkse markt in Hasselt. Vakbondsmilitanten deelden pamfletten uit waarin ze de plannen van minister Steven Vandeput (N-VA) voor de federale overheidsdiensten bekritiseren.

Het ongenoegen over die plannen is groot bij de vakbonden en het federaal overheidspersoneel. Op 30 april organiseren de drie overheidsvakbonden een stakingsdag. Volgens Marc Nijs van het ACV is het al meer dan een kwarteeuw geleden dat de  federale overheidsdiensten nog eens het werk neerlegden. " En dat geeft aan hoe groot de ongerustheid is bij de federale ambtenaren".

Het ACV had vanmorgen eerst de zowat 600 ambtenaren in het Rijksadministratief Centrum in Hasselt geïnformeerd. Die kregen onder meer te horen dat de regering het ziektekrediet wil aanpassen. Zo zouden ambtenaren die meer dan 30 dagen per jaar ziek zijn, heel wat loon verliezen. De vakbonden vinden dat onaanvaardbaar. Volgens Marc Nijs zullen ambtenaren daardoor nog een slechtere bescherming genieten dan werknemers uit de privé-sector. 

Ook de plannen van minister Vandeput om interimarbeid mogelijk te maken binnen de federale overheidsdiensten stuiten op heel wat bezwaren. Voor de christelijke vakbond is dat een zoveelste ondermijning van het vaste ambtenarenstatuut.

 

Meest gelezen