Videospeler inladen...

Vandaag uitspraak in het kasteelmoordproces: wie zijn de verdachten en wat riskeren ze?

Vandaag zullen we – eindelijk – weten wat de rechters beslissen in het proces over de kasteelmoord. Voor de vier beklaagden werd een zware straf geëist. Wie riskeert wat? En hoe ziet het Openbaar Ministerie hun rol in de hele kasteelmoordzaak? We zetten het op een rij. 

André Gyselbrecht

De zwaarste straf eist het Openbaar Ministerie tegen hoofdverdachte André Gyselbrecht: een celstraf van 30 jaar – de maximumstraf – met daarbovenop een terbeschikkingstelling van 15 jaar gevorderd. Het Openbaar Ministerie ziet geen enkele verzachtende omstandigheid. 

Al in 2012 werd Stijn Saelens om het leven gebracht, maar het was pas op de eerste procesdag in mei vorig jaar dat Gyselbrecht bekende dat hij de opdracht gaf om zijn schoonzoon te doden. Tot dan beweerde hij dat hij Saelens “enkel een lesje wilde leren”. 

In zijn vordering trok de aanklager dan ook stevig van leer tegen Gyselbrecht. "We hadden al veel vroeger een proces kunnen hebben, maar André Gyselbrecht koos ervoor om vijf jaar lang te liegen. Hij liegt, volgt alles op en manipuleert."

Johan Platteau, advocaat van Gyselbrecht, vraagt dan weer de vrijspraak. "De feiten zijn de feiten, maar de mens is de mens. Ik heb tegen de rechter gezegd: wees streng als het moet, wees mild als het kan. Soms verdient iemand niet de stempel van een moordenaar." Zelf hoopt Gyselbrecht dat de rechter hem een tweede kans wil geven. 

Pierre Serry

Pierre Serry riskeert een celstraf van 26 jaar met daar bovenop een terbeschikkingstelling van 15 jaar. Het Openbaar Ministerie ziet hem als tussenpersoon. "Hij is de overgang tussen de normale wereld en de onderwereld. Meneer Serry heeft die rol met verve gespeeld", klonk het. 

Maar ook bij Serry zijn zijn advocaten het allerminst eens met de straf die het Openbaar Ministerie gevorderd heeft. Walter Damen noemde zijn cliënt een "puppet on a string". "Het was André Gyselbrecht die besliste wat hij moest doen." "Hij was niet meer dan een facteur, de reisgids die de Nederlandse huurmoordenaars hielp om de weg naar het kasteel te vinden", vulde advocaat Kris Vincke aan. Net als bij Gyselbrecht pleiten de advocaten voor de vrijspraak. Als laatste woord betuigde Serry zijn spijt tegenover de familie van Saelens. 

Evert d.C.

De "missing link" tussen Pierre Serry, L. en de vermoedelijke huurmoordenaar die intussen overleden is: zo omschrijft het Openbaar Ministerie de rol van Evert d.C. in de kasteelmoordzaak. Ook voor hem eisen ze een zware straf: 28 jaar cel en 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. "De rol van d.C. is dus bepalend voor de moord op Stijn Saelens. Hij kan wel blijven ontkennen, maar veel zal dat niet opleveren."

Tot op de dag van vandaag blijft d.C. in alle toonaarden ontkennen dat hij iets met de zaak te maken heeft. "Er is de afgelopen maanden veel gezegd, maar weinig over mij. Dat verbaast mij niet. Ik ben onschuldig, dus veel valt er over mij niet te zeggen", waren zijn laatste woorden. 

Roy L.

Voor de laatste beklaagde op de beklaagdenbank, Roy L., eist de aanklager 24 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingsstelling – net al de rest. Zelf houdt L. vol dat hij enkel de nietsvermoedende chauffeur was, maar daar gaat het Openbaar Ministerie volop tegen in. "Hij zit voor, tijdens en na de feiten mee in het bad van de moord."

Hij zei helemaal niets meer op het einde van de pleidooien. Zijn advocaat Joris Van Cauter benadrukte dat hij blij is dat het erop zit. "Iedereen zijn standpunten zijn aan bod gekomen en er zal recht geschieden."

Meest gelezen