Vastgoedmarkt wacht op nieuwe registratierechten: 4 procent minder woningen verkocht in Vlaanderen

In de eerste drie maanden van het jaar zijn in Vlaanderen 4 procent minder huizen en appartementen verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers van de Notarisbarometer. Kandidaat-kopers wachten op de nieuwe registratierechten die vanaf juni van kracht worden en die in veel gevallen voordeliger uitkomen. 

"Een dergelijke daling hebben we nog niet veel gezien. Het is de sterkste terugval in jaren", aldus Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. In Wallonië, waar er niets verandert aan de registratierechten, is het een heel ander verhaal. Daar steeg het aantal transacties met 2 procent.

Nog opvallend: de huizenprijzen gaan voor het eerst in lange tijd naar beneden. In het eerste kwartaal van 2018 klokte de gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen af op 266.199 euro. Dat is een prijsdaling van 2 procent in vergelijking met het laatste  kwartaal van 2017. Bij de appartementen is er wel een lichte stijging: +0,6 procent naar een gemiddelde prijs van 224.534 euro.

De hervorming van de registratierechten heeft ook een invloed op de prijzen, zegt Van Opstal. Wie toch nu een huis koopt, verwacht van de verkoper dat hij iets van de prijs afdoet om de hogere registratierechten te compenseren. "Voor sommige verkopers is het belangrijk om snel te kunnen verkopen. De koper kan zo makkelijk 5.000 à 6.000 euro besparen."

Aankoopbeloftes zijn populair

Heel wat kandidaat-kopers werken met een aankoopbelofte om de komende maanden te overbruggen, zegt Van Opstal. Daarbij belooft de koper dat hij binnen een onderling afgesproken termijn de woning zal kopen. De verkoop komt pas effectief tot stand bij het verlijden van de akte. 

"Die aankoopbeloftes worden niet meegeteld in de cijfers omdat ze juridisch nog niet definitief zijn", zegt Van Opstal. Hij verwacht vanaf juni een forse stijging van het aantal dossiers. Voor de notarissen wordt de tweede helft van het jaar dus een pak drukker. "De notariskantoren zijn zich daarop aan het voorbereiden."

Meest gelezen