Vredegerechten van Maaseik en Borgloon sluiten

Op 1 mei worden de vredegerechten in Limburg opnieuw hervormd. Daarbij worden de vredegerechten in de kantons Borgloon en Maaseik afgeschaft.

Het kanton Borgloon wordt nu ondergebracht bij de rechtbank in Tongeren, dat wil dus zeggen dat de inwoners van Borgloon, Alken, Kortessem, Heers en Wellen voortaan naar het gerechtsgebouw van Tongeren moeten. De inwoners van Dilsen-Stokkem kunnen voortaan in Maasmechelen terecht, die van Kinrooi en Maaseik moeten naar Bree.

En er zijn nog andere verschuivingen: de inwoners van Heusden-Zolder moeten vanaf 1 mei naar Beringen, die van Riemst naar Bilzen en die van Zutendaal naar Genk. De voorbije jaren waren er ook al hervormingen. Daarbij zijn de vredegerechten in Voeren en Lommel afgeschaft en zijn de twee vredegerechten in Hasselt samengevoegd.

 

Waarvoor naar de vrederechter?


Bij de vrederechter kun je terecht voor geschillen over vorderingen tot 2500 euro (binnenkort tot 5.000), daarnaast over conflicten rond huur, mede-eigendom, erfdienstbaarheden, consumentenkredieten, onteigeningen, ruilverkavelingen, verzegeling, geschillen over begraafplaatsen, ...

 

 

Meest gelezen