Europees Hof: "TUIfly moet wél schadevergoeding betalen aan getroffen passagiers na staking 2016"

TUIfly moet wel degelijk een compensatie betalen aan passagiers die getroffen werden door de staking eind 2016. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in een arrest. Na een onverwachte aankondiging van herstructureringen, had heel wat vliegpersoneel zich ziek gemeld uit protest. Dat leidde tot annulaties van vluchten en vertragingen tot 3 uur of meer. TUIfly zegt dat het de uitspraak bekijkt.

Op 30 september 2016 kondigde de directie van de Duitse luchtvaartmaatschappij TUIfly onverwacht aan dat er plannen waren om het bedrijf te herstructureren. Na de aankondiging heeft heel wat vliegend personeel zich uit protest ongeveer een week ziek gemeld.  Geen officiële staking dus, maar wel een "wilde staking". Tussen 1 en 10 oktober 2016 was het ziekteverzuim, dat normaal gezien gemiddeld zo'n 10 % bedroeg, opgelopen tot 89 % van het cockpitpersoneel en tot 62 % van het cabinepersoneel. De wilde staking stopte uiteindelijk nadat de directie een akkoord bereikte met zijn vertegenwoordigers.

Door de wilde staking moesten heel wat vluchten van TUIfly worden geannuleerd of hadden ze vertraging bij aankomst van drie uur of meer. Afhankelijk van de afstand hadden getroffen passagiers daardoor recht op een compensatie van 250 tot 600 euro. Maar TUIfly weigerde die compensatie. Volgens de maatschappij ging het hier om een buitengewone omstandigheid, waardoor ze niet verplicht zou zijn om een schadevergoeding te betalen.

Een getroffen passagier uit Duitsland stapte uiteindelijk naar het Europees Hof van Justitie. Die besliste vandaag in een arrest dat hier geen sprake is van een buitengewone omstandigheid, en dat er dus wel degelijk een compensatieverplichting is.

De vereniging Claim It, die passagiers begeleidt in dit soort rechtszaken, heeft weet van 18 Belgen die getroffen zijn tijdens deze periode. De vereniging raadt die passagiers nu aan om bij TUIfly te gaan aankloppen voor de schadevergoeding. "We zijn heel erg tevreden met de uitspraak. Veel luchtvaartmaatschappijen proberen zich te verschuilen achter het begrip overmacht bij alle soort situaties die annulaties of vertragingen  veroorzaken, maar dat klopt natuurlijk niet. We zijn niet verrast door de uitspraak maar wel blij dat die er nu is", zegt Ralph Pais van Claim It. De vereniging gaat de getroffen Belgen nu aanraden om aan te kloppen bij TUIfly om de schadevergoeding op te eisen. Die kan dus oplopen tot 600 euro per persoon.

TUIfly zelf zegt dat het de uitspraak nu gaat bestuderen. Het arrest kan ook gevolgen hebben voor andere luchtvaartmaatschappijen die te kampen hebben met een wilde staking.

Meest gelezen