Videospeler inladen...

Robert Kaplan: “Bombardementen op Syrië waren een instinctieve actie, de VS heeft geen plan en geen strategie”

"De bombardementen op Syrië waren een instinctieve actie. Er is geen plan en geen strategie." Dat is alvast de overtuiging van Robert Kaplan, Amerikaan, auteur, journalist en geostrateeg. Onze Amerikacorrespondent Björn Soenens kon één van de grootste denkers van deze tijd strikken voor een interview, dat vanavond in "Terzake" op Canvas werd uitgezonden. Herbekijk het interview hierboven.

Robert Kaplan is volgens het tijdschrift Foreign Policy een van de 100 grootste denkers van deze tijd. De man was oorlogsjournalist in Afghanistan en Ethiopië, is kenner van het Midden-Oosten en adviseerde verschillende Amerikaanse presidenten. Wat vindt hij van de recente Amerikaanse, Britse en Franse vergeldingsaanvallen op Syrië, voor het gebruik van chemische wapens door het regime van president Bashar al-Assad?

Volgens Kaplan vormen deze gerichte aanvallen een morele rode lijn, meer niet. “De bombardementen in Syrië waren zeer beperkt. Ze werden op die manier uitgevoerd om geen Russische, Iraanse, of Syrische reactie uit te lokken”, vindt Kaplan. “Het enige positieve punt aan deze raketaanvallen is dat we op deze manier aan de wereld duidelijk maken dat we een prijs plakken op alle gebruik van massavernietigingswapens.”

Kaplan wijst er ook op dat de raketaanvallen van de VS de toestand op het terrein niet hebben veranderd. “Amerika wil geen lange oorlogen meer, dit was een instinctieve actie”, vindt Kaplan. “Er is geen plan en geen strategie”, legt Kaplan uitvoerig uit in onderstaand fragment.

Videospeler inladen...

"Russen proberen Assad-regime te stabiliseren"

Volgens Kaplan heeft Rusland in Syrië van in het begin een zeer berekend, risicovermijdend beleid gevoerd. “Ze wachtten tot de oorlog in Syrië al 4 jaar aan de gang was, toen pas concludeerden de Russen dat Obama niet zou interveniëren op een significante manier. Pas dan zijn ze zich beginnen mengen in het conflict."

”Hun doel was om te proberen het Assad-regime te stabiliseren, omdat ze sinds eind jaren 60 belangen hebben in Syrië.” Rusland wil Assad in het zadel houden, anders is Rusland zijn vazalstaat in het Midden-Oosten kwijt.

Rusland wachtte tot de oorlog in Syrië al 4 jaar aan de gang was, pas dan zijn ze zich beginnen mengen in het conflict

Robert Kaplan

“De kans op een Derde Wereldoorlog is zeer klein”

Maar zit er nu eigenlijk een Derde Wereldoorlog aan te komen, zoals sommige bang voor zijn? “Die kans is zeer klein”, denkt Kaplan. “Maar de geopolitieke fragiliteit is toegenomen omdat elke crisiszone gelinkt is aan een andere."

"Tegelijk maakt een ingewikkelde mondiale wereld de kans op instabiliteit groter. Wat vroeger, door een gebrek aan de communicatie en technologie, niet op deze manier mogelijk was“, aldus Kaplan.  In dat opzicht heeft Trump gelijk dat het nu erger is dan tijdens de Koude Oorlog.

Hoe Rusland volgens Kaplan in het Syrische conflict staat, legt hij hier uit:

Videospeler inladen...

“Trump komt weg met ongedisciplineerd buitenlandbeleid”

“Tot nu komt Trump weg met een ongedisciplineerd buitenlandbeleid omdat hij de president is van het machtige Amerika. Een klein land, met dezelfde ongedisciplineerde leider zou vertrappeld worden”, meent Kaplan. Zelfs al zijn andere wereldleiders niet akkoord, toch moeten ze naar hem luisteren, zegt de schrijver. Zo kan hij de boel blijven opschudden.

“De Amerikaanse president Donald Trump leest niet, hij leeft in de wereld van de smartphone. Hij leest geen boeken, dus bij begrijpt de context niet.” Trump leeft in een digitale wereld waarin de waarheid het lastig heeft, vertelt Kaplan. Die digitale wereld leidt haast tot een nieuwe vorm van analfabetisme.

Videospeler inladen...

Maar ook de media zijn niet geheel onschuldig, vindt Kaplan. Ze overdrijven te vaak, er is te veel hysterie in de berichtgeving. Maar we kunnen niet ontkennen dat het terecht is om met enige bezorgdheid te kijken naar de wereld waarin we vandaag leven.

Meest gelezen