(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Archeologen vissen "surfplank" van 3.000 jaar oud uit het Bodenmeer

In Duitsland hebben archeologen een boot uit de bronstijd uit het Bodenmeer gelicht. Het vaartuig is meer dan 3.000 jaar oud en heeft vandaag veel weg van een "surfplank".

"De oudste boot van Beieren": zo omschrijft de Süddeutsche Zeitung het houten vaartuig dat enkele dagen geleden uit het Bodenmeer is gevist. De leeftijd van het artefact is dan ook respectabel: uit voorafgaand onderzoek blijkt dat het uit de bronstijd stamt en ruim 3.000 jaar oud is.

De boot is 3 jaar geleden per toeval ontdekt door een man die op 170 meter van de kust van het Bodenmeer een duik naar de bodem maakte. Het hout was slechts door een dunne laag modder bedekt waardoor het in het oog sprong. 

(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Omdat het zuurstofgehalte in het slib zo goed als nul is, zijn grote delen van de boot bewaard gebleven. Hij meet  6,80 meter bij 1,05 meter. De zijmuren zijn wel grotendeels verdwenen, waardoor het vaartuig vandaag veel van een "surfplank" wegheeft.

Het heeft 3 jaar geduurd om de boot boven water te halen omdat de voorbereidingen enorm waren. Experts hebben verschillende bijkomende duiken naar de bodem uitgevoerd om het hout te documenteren en om monsters te nemen.

Uit analyses blijkt het om eik te gaan. Onderzoek van de jaarringen heeft uitgewezen dat de boom in kwestie rond 1130 voor Christus is geveld. Hij stond niet in een open ruimte, maar wel in een bos. Dat leiden de experts af uit het feit dat de stam slechts enkele zijtakken had.

Hoewel het lang niet zeker was dat de archeologen de boot in 1 stuk zouden kunnen bovenhalen, is dat toch gelukt. Ze zijn van plan hem naar München over te brengen voor een verdere behandeling. Daar zullen ze hem 2 jaar in een bad met polyethyleenglycol leggen. Die chemische stof verdringt alle water in het hout en versterkt het tegelijk. Op termijn moet de "surfplank" een plekje in een museum krijgen.

Meest gelezen