BELGA/DIRKX

Contracten van alle Opel-dealers opgezegd: “Onzekere periode aangebroken”

Alle 54 Opel-dealers in België hebben een brief in de bus gekregen, met daarin de mededeling dat hun contract als concessiehouder afloopt in 2020. De Duitse autobouwer wil verder met een beperkt aantal dealers. En dat in heel Europa, want de brief viel bij zo’n 1.600 dealers op de mat.

Het leven van autodealers is de afgelopen jaren niet bepaald over rozen gegaan. Onze auto's vergen steeds minder onderhoud en zullen we in de toekomst wel nog met gewone auto's rijden? Om zich aan te passen aan de tijd, heeft automerk Opel de contracten van al zijn dealers in Europa opgezegd. 

"Een aantal dealers zitten nu in een onzekere periode", reageert Philippe Decrock, van Traxio , de federatie van de autosector. "Nu begint een opzegtermijn van twee jaar te lopen."  Decrock is er gerust op dat de meeste dealers wel een nieuw contract zullen krijgen, "maar een aantal zullen moeten afhaken omdat ze niet meer kunnen voldoen de hoge eisen die Opel stelt aan zijn dealers".

Hoge eisen

Hoe werkt dat dan, zo'n contract tussen een autobouwer en dealers? "In zo’n contract staat dat ze moeten voldoen aan een aantal standaarden. Dat gaat van de grootte van de showroom, over de inrichting van het magazijn tot de manier waarop het personeel binnen de onderneming werkt."

Maar het zal er vooral over gaan hoe de dealers betere service gaan bieden aan de digitale klant van morgen, merkt Decrock op. "Hoe ga je om met allerlei data om beter aan klantenbinding te doen?”

Hoeveel dealers er in het land zullen verdwijnen is nog niet duidelijk. Decrock: “Ik begrijp dat het niet gaat om hoeveel dealers er volgens Opel moeten verdwijnen, maar het merk wil vooral met grotere entiteiten aan de slag gaan. Het is namelijk gemakkelijker om met een kleinere groep van grotere bedrijven een autodistributienetwerk op te zetten.”

Beluister het volledige gesprek met Philippe Decrock uit het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen