Videospeler inladen...

Burgemeester De Wever: "De joods-orthodoxe gemeenschap is te kijk gezet, dat betreur ik"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) betreurt naar eigen zeggen de heisa rond de afgesprongen CD&V-kandidatuur van de ultraorthodoxe jood Aron Berger. "Het pijnlijke van het verhaal is dat de chassidische joden echt te kijken worden gezet op deze manier. Dat verdienen ze niet."

Berger heeft vandaag zijn kandidatuur voor de Antwerpse CD&V-lijst ingetrokken. Hij deed dat nadat er gisteren controverse was ontstaan over zijn conservatief-religieuze standpunten.

Gevraagd naar een reactie, benadrukt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in eerste instantie dat hij geen commentaar wil geven "op de interne keuken van CD&V". 

Tegelijk benadrukt De Wever dat hij betreurt dat "de joodse gemeenschap en de orthodoxe gemeenschap in het bijzonder een beetje te kijk is gezet. En dat is een pijnlijke geschiedenis geworden. Ik betreur dat als burgemeester."

Chassidische joden in Antwerpen hebben een gekoesterde positie

"De chassidische joden in Antwerpen hebben een gekoesterde positie", gaat De Wever verder. "Ze leven volgens heel strikte regels, vooral onderling." En hoe mensen onderling met elkaar omgaan, daar heeft De Wever naar eigen zeggen niks over te zeggen. "Ik denk dat iedereen vrij is om te leven zoals hij of zij wenst. Maar het is natuurlijk anders als je van een bepaalde gewoonte ook onderwerp van een publiek debat maakt omdat je vertegenwoordiger van de res publica wil worden." En over die res publica, heeft De Wever wel iets te zeggen: "De Leitkultur hoe ik het zie, is de verlichte cultuur. Als ik een kandidaat zou zoeken en screenen voor mijn partij, dan is het best iemand die daaraan confirmeert. Iedereen die Antwerpen een beetje kent en de joodse gemeenschap minimaal kent, wist dat dit fout zou lopen."

De moslimgemeenschap heeft een paar aspecten die de joodse gemeenschap vermijdt

En als we dan de vergelijking maken met de moslimgemeenschap en haar opvattingen over vrouwen, zijn daar geen parallellen met de joodse gemeenschap? "De parallellen zijn zonneklaar. Dat discrepanties in de samenleving bestaan, is op zichzelf niet problematisch. Het wordt pas problematisch als men een claim begint te doen op uw publieke cultuur."

En doet de moslimgemeenschap dat dan meer? "Ik zeg niet dat de moslimgemeenschap as such dat meer doet. Maar de moslimgemeenschap heeft een paar aspecten die de joodse gemeenschap vermijdt. Joden proberen niemand te bekeren. Joden hebben ook geen extremisme dat tegen het Westen gericht is, binnen de islam bestaat dit wel. De joden zijn totaal afwezig in alle criminaliteits- en overlaststatistieken, dat ligt met andere gemeenschappen in deze stad anders. Dat moslims meer participeren aan de samenleving en dat er meer wrijvingen zijn tussen eventuele opvattingen van godsdienstigheid van moslims die ze meenemen in de samenleving en niet in de publieke cultuur, is evident. Chassidische joden hebben dat vermeden."

Het is geen toeval dat er nooit een politieke kandidaat is geweest vanuit de chassidische gemeenschap

Een groot deel van de joodse gemeenschap is volgens De Wever ook bijzonder actief in alle geledingen van de Antwerpse gemeenschap. "De zeer orthodoxe joden hebben altijd in splendid isolation (een isolatiepolitiek nvdr.) geleefd, maar plukken daar ook de vruchten van. Ze aanvaarden een deel van de consequenties van deze zeer godsdienstige manier van leven. Het is geen toeval dat er nooit een politieke kandidaat is geweest vanuit die gemeenschap. Ik denk ook niet dat de chassidische gemeenschap er nu veel deugd van ondervindt dat ze zo te kijk wordt gezet. Dat is het pijnlijke van het verhaal: ze worden echt te kijk gezet en dat verdienen ze niet. Het is een heel subtiele cultuur en als je dat zo gaat fileren met te zeggen: "Ze geven geen hand dus er is geen respect voor vrouwen", dan doe je ze oneer aan."

Videospeler inladen...

Andere reacties

Antwerps SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels van haar kant betreurt dat door de commotie de hele joodse gemeenschap wordt gestigmatiseerd. "Voor de SP.A valt er niet te tornen aan de fundamentele grondrechten", verwijst ze verder naar het feit dat Berger weigert om vrouwen de hand te schudden. "Voor kandidaten die het daar niet mee eens zijn, is er bij ons geen plaats."

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien wil niet inhoudelijk ingaan op de historie rond Berger. "Elke partij werkt op zijn manier", stelt hij. Open VLD -kopman Philippe De Backer wenst niet meer terug te komen op de kwestie

Bij Vlaams Belang valt te horen dat de heisa "much ado about nothing" is. "Het lijkt nu alsof de joodse gemeenschap een probleem heeft", zegt lijsttrekker Filip Dewinter. "Het klopt dat zij niet geïntegreerd zijn en een eigen samenleving vormen. Maar zij zorgen niet voor overlast of criminaliteit, ze creëren zelfs meerwaarde. Dit gedoe leidt alleen maar de aandacht weg van de essentie: het probleem in deze stad is niet de joodse gemeenschap, maar islamisering."

Meest gelezen