Videospeler inladen...

Stroomfactuur van Vlaamse gezinnen vorig jaar bijna 70 euro duurder geworden

Voor Vlaamse gezinnen is de stroomfactuur vorig jaar gemiddeld 6,8 procent  of 68,13 euro duurder geworden dan in 2016. In Brussel en Wallonië waren de prijsstijgingen minder groot.

De cijfers komen uit een nieuw rapport van energieregulator CREG.  Die bekijkt  jaarlijks de evolutie van de energiefactuur, al sinds 2007.  

Voor heel België is de elektriciteitsfactuur voor particulieren vorig jaar 5,81 procent duurder.  In Brussel was dat maar 2,8 procent. Waalse gezinnen betaalden 5,2 procent meer dan in 2016.  

De grotere stijging in Vlaanderen is toe te schrijven aan verschillende factoren. De energieprijs zelf werd 17 euro per kilowattuur duurder (+ 7,5 %). Ook het distributienettarief (de prijs voor het gebruik van het netwerk) steeg met bijna 27 euro  (+ 7,2 %).

Vlaamse elektriciteitsfactuur verdubbelt in 11 jaar tijd

In de periode van 11 jaar (2007-2017) dat de CREG de evolutie van de energiefacturen bijhoudt, werd voor heel België elektriciteit 71,8 procent duurder voor de gezinnen.

In  Vlaanderen gaat het om meer dan een verdubbeling: de energiefactuur van gezinnen werd 571 ,7 euro duurder (+114,7 %).  Veel meer dan voor een Waals (+ 43 %) of een Brussels gezin (+ 20,1 %). De stijging in Vlaanderen ligt een pak hoger wegens de afschaffing van de gratis kwh aan elektriciteit in 2016 en door het distributienettarief.

Bij aardgas zijn de prijsstijgingen beperkter: in elf jaar tijd kwam er 7,9 procent bij voor een Vlaams gezin, 28,3 procent voor een Waals en 7,2 procent voor een Brussels gezin. Vorig jaar  werd aardgas 7,2 procent duurder  in Vlaanderen, 4,6 procent in Wallonië en 4,2 procent in Brussel.

Meest gelezen