Videospeler inladen...

Europees Parlement vraagt benoeming Selmayr te herbekijken

Vanmiddag heeft het Europees Parlement gestemd over een tekst waarin ze de Commissie vraagt de omstreden benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal te herbekijken. De tekst werd door de Europarlementsleden goedgekeurd. Vooral de ondoorzichtige procedure bij de benoeming van Selmayr, wordt in de resolutie aangekaart. 

Martin Selmayr, de voormalige kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, werd op 22 februari op enkele minuten tijd de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie. De benoeming van Selmayr verliep zodanig snel, dat geen enkele andere kandidaat zich kon aanmelden voor de functie. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij verschillende Europarlementsleden die de benoeming als een "staatsgreep" zagen. 

Selmayr's benoeming wordt niet ingetrokken

Vandaag moest het Europees Parlement stemmen over een resolutie die ingediend werd door de commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement. De tekst werd aangenomen met 464 stemmen voor en 205 tegen. In de resolutie staat dat de Commissie de benoeming niet ongedaan kan maken, maar dat de procedure wel herbekeken moet worden. Ook wordt gevraagd aan de Commissie en aan de andere Europese instellingen om in de toekomst meer transparante benoemingsprocedures te gebruiken.

De parlementsleden konden ook amendementen toevoegen aan de tekst. Er werd één amendement goedgekeurd waarin het Parlement vraagt aan de Commissie te erkennen dat deze procedure en de communicatie ervan de reputatie van de Commissie beschadigd heeft. Ook Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, had een amendement toegevoegd met de vraag aan Selmayr om vrijwillig op te stappen. Dit heeft echter geen meerderheid behaald.

"Sterk politiek signaal"

Staes vindt de resolutie een "sterk politiek signaal". Ook de Europese commissaris voor begroting, Günther Oettinger reageerde tevreden. Hij benadrukte dat de benoeming van Selmayr niet zal worden ingetrokken uit respect voor de Europese personeelswetten. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen