Hasselt en TreinTramBus willen ieder uur een snelle trein naar Antwerpen

Hasselt en TreinTramBus willen elk uur een snelle trein naar Antwerpen. Ze hebben daarover een brief gestuurd naar de CEO van de NMBS, Sophie Dutordoir. Antwerpen is vanuit Hasselt de meest populaire verbinding na Brussel.

Momenteel zijn er per dag nog maar 2 snelle treinen naar Antwerpen. Die doen daar minder dan een uur over. In de daluren nemen de rechtstreekse treinen niet meer de snelste route waardoor reizigers ruim anderhalf uur onderweg zijn voor een afstand van 50 km. "We pleiten sinds 2014 voor een betere treinverbinding naar Antwerpen", zegt Yves Molenbrug van TreinTramBus. "Maar omdat we zien dat onze inspanningen tot nu toe niets opleverden, willen we de krachten bundelen. Politici uit Limburg en Antwerpen slaan de handen in elkaar met de reizigers om toch resultaat te krijgen, een resultaat dat volgens ons broodnodig is."

Oplossing voor verkeersproblemen

"Ieder uur een snelle trein naar Antwerpen zou ook een goede zaak zijn voor de verkeersproblemen op de E313, in Hasselt én in Antwerpen", zegt burgemeester Nadja Vananroye van Hasselt. "Hoeveel mensen gaan er niet naar Gent, Brussel, Leuven, Antwerpen, voor werk, onderwijs en ontspanning? Dus is het belangrijk dat we die verbinding maken. En ook omdat er iedere dag in Hasselt 34.000 auto's de stad binnenkomen. We zijn ervan overtuigd dat er daar ook veel uit Antwerpen bij zijn. Als we een goede verbinding hebben met Antwerpen, kunnen we dat aantal reduceren zodat het openbaar vervoer een interessant alternatief wordt voor reizigers."

Grensoverschrijdend initiatief

De brief is mee ondertekend door de Diestse burgemeester, de Antwerpse schepen voor Mobiliteit, de Limburgse gouverneur en de Limburgse gedeputeerde voor Mobiliteit. De vraag om een betere verbinding met Antwerpen wordt nu gesteld omdat de NMBS rond deze tijd begint met de voorbereiding voor het nieuwe vervoersplan voor 2020. Deze week gaat de stad Hasselt ook de bouwvergunning afleveren voor de werken aan de achterkant van het station. Die zouden nog voor de zomer starten. 

Meest gelezen